Dotrajale cijevi izazivaju nestašice u Beranama

Kako više od deceniju skoro ništa nije investirano u poboljšanje vodosnabdijevanja u Beranama, period od pet godina i uložena sredstva još nisu dovoljni
1415 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Berane, Foto: Tufik Softić
Zgrada Opštine Berane, Foto: Tufik Softić

Direktor beranskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Vuko Todorović ocijenio je da je u proteklih pet godina bilo značajnih ulaganja u vodovodnu infrastrukturu, ali da loše zatečeno stanje još nije sanirano.

"U prethodnom petogodišnjem periodu Opština Berane i DOO „Vodovod i kanalizacija“ su obezbijedili i uložili milionska sredstva u poboljšanje vodovodne insfrastrukture (hlorinatorske stanice i vodovodna mreža), ali kako deceniju i više prije toga skoro ništa nije investirano u poboljšanje vodosnabdijevanja - period od pet godina i uložena sredstva još nisu dovoljni", rekao je Todorović.

On je kazao da će Vodovod u saradnji sa Opštinom i u narednom periodu nastaviti sa svakodnevnim ulaganjima, kako u sanaciju postojeće mreže, tako i izgradnju novih vodovoda.

"Stanje sa vodovodom je daleko od zadovoljavajućeg, višedecenijsko neulaganje u ovaj sistem je posljedica da danas imamo kvarove na cjevovodu", rekao je Todorović.

Direktor Vodovoda je objasnio da se sa izuzetno skromnim budžetom održava sistem vodsnabdijevanja u Beranama, te da su potrebna daleko veća ulaganja u narednom periodu.

"Shodno našim mogućnostima, mi činimo sve što možemo da popravimo stanje kada je riječ o vodosnabdijevanju na području opštine. Ove godine će u sistem vodosnabdijevanja ući i objekti koji su rađeni u okviru projekta „Unapređenja vodosnabdijevanja u opštini Berane".

Radi se o pumpnoj stanici Grad, rezervoaru Jasikovac, automatskoj hlorinatorskoj stanici Salača i Dapsiće.

Svi ti objekti biće povezani takozvanim Scada sistemom, čime naš vodovod ulazi u red tehnički opremljenijih.

Tehnički prijem objekata je u toku i nadamo se da će u skorije vrijeme biti predati na upotrebu i održavanje", kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, azbestne cijevi su veoma stare i često pucaju, zbog čega djelovi grada ostaju bez pijaće vode u periodu koji je potreban za otklanjanje kvarova.

"U Ulici Miljana Vukova proteklih dana izvođeni su radovi na zamjeni azbestno cementnih cijevi, te je iz tog razloga bila privremeno isključena voda za stanovnike Obalskog naselja", kazao je Todorović i dodao da su radovi na zamjeni cjevovoda završeni.

On je dodao da su u Vodovodu zbog toga često na meti kritika.

"Dužni smo da objasnimo da usljed obilnih padavina često dolazi i do blagog zamućenja vode. Stručne službe našeg preduzeća iz predostrožnosti preporučuju da se voda u takvim okolnostima prije upotrebe za piće mora prokuvati. Naše preduzeće posjeduje aparat za mjerenje mutnoće i uvijek blagovremeno informišemo građane o eventualnom povećanju mutnoće, koja se mjeri na svakih sat vremena. Napominjemo da su svi nalazi Instituta za javno zdravlje dokazali da je voda u svim situacijama bila mikrobiološki ispravna", naglašava Todorović.

Direktor beranskog vodovoda objašnjava da su otvaranjem Poglavlja 27- Životna sredine i klimatske promjene, stvoreni uslovi za kandidovanje projekata koje se tiču zamjene azbestno-cementnih cijevi na području čitave opštine, kao i drugim opštinama u Crnoj Gori.

"Planiramo da sprovedemo ove aktivnosti posredstvom Udruženja vodovoda Crne Gore i nadamo se da će one u najskorije vrijeme biti realizovane i da ćemo pristupiti radovima na zamjeni cijevi", kazao je Todorović.

On je dodao da će beranski Vodovod prema evropskim fondovima kandidovati i izradu postrojenja za prečišćavanje pitke vode radi eliminisanja pojave mutnoće.

"Izvinjavamo se i ujedno zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju, naročito u posljednje tri godine od kada je u toku izgradnja kanalizacione mreže, zbog čega je dolazilo do oštećnja cjevovoda od strane izvođača radova, a samim tim i do nestajanja vode. Radnici doo Vodovod i kanalizacija trudili su se da u najkraćem mogućem roku obezbijede uredno vodosnabdijevanje vodom građana Berana", kazao je Vuko Todorović.

Bonus video: