Dozvole se sjetili na kraju godine

Petoro profesora Filozofskog podnijelo je zahtjev Vijeću fakulteta u aprilu, osam mjeseci nakon početka studijske godine
1 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2015. 17:41h

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) odbio je juče da se izjasni o predlogu Filozofskog fakulteta da profesorima Savu Lauševiću, Borisu Brajoviću, Ani Pejanović, Nataliji Brajković i Draganu Koprivici retroaktivno odobri angažovanje na ustanovama u regionu.

Profesori su tražili dozvolu za studijsku godinu koja je na izmaku, nakon što su na drugim ustanovama predavali bez dozvole Senata.

Odgovoreno im je da dozvolu moraju da traže za predstojeću studijsku godinu.

Izvor “Vijesti” iz Senata kazao je da je zaključeno da je dokumentacija Filozofskog fakulteta (FF) bila nepotpuna i da se zbog toga nije mogla ni razmatrati.

”A pogotovo nije mogao biti dat legitimitet i legalizacija nečemu što je već urađeno mimo pravila UCG”.

Iz dokumentacije koju je FF dostavio Senatu vidi se da je Vijeće o zahtjevima pet profesora odlučivalo 8. aprila ove godine , odnosno gotovo pred sam kraj tekuće studijske godine , a za koju se traži odobrenje.

“Vijesti” su početkom marta objavile da podgoričko tužilaštvo provjerava radne angažmane nekoliko profesora UCG, za koje se sumnja da su puno radno vrijeme zaposleni i na univerzitetima država regiona, te da odobrenje Senata za rad nije ni tražilo ni dobilo desestak predavača, među kojima je najviše zaposlenih na FF.

Rektorka Radmila Vojvodić potom je uručila otkaze zbog duplog radnog odnosa Srđanu Vukadinoviću, Slavici Perović, Mihailu Mijanoviću i Bogoljubu Šijakoviću, koji su najavili da će zbog toga tužiti UCG.

Petoro može da radi van UCG, ali sljedeće studijske godine

Senat je odobrio angažovanje na drugim ustanovama u državama regiona u 2015/2016. studijskoj godini nastavnicima UCG koji su dostavili zahtjev sa urednom dokumentacijom.

Dozvolu za rad u ustanovama van Crne Gore, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dobili su Velimir Rakočević sa Pravnog fakulteta, Dragana Čukić sa Medicinskog fakulteta i Vesna Kilibarda i Jelena Knežević sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Bonus video: