DPNCG: Zastrašivanje novinara nema nikakve veze sa državom i vojskom

"Reagujte svaki put kad prekršimo pravila profesije, ali dozvolite da pitamo i objavimo tekst", navodi Radulović
1322 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara (DPNCG), Mila Radulović, poručila je ministru odbrane Predragu Boškoviću da nikakve veze nema sa vojskom ni njenom ulogom nema to "što pokušavate da da zastrašite i kompromitujete novinare".

"Zašto se pozivate na više interese, tajne podatke, tajne nabavke? To što ste objavili pitanja istog dana kada ste ih dobili, ne dajući priliku kolegama iz “Dana” ni tekst da objave, pa da onda reagujete ako treba, nikakve veze nema sa Vojskom a ni tajnošću podataka", navodi se u odgovoru na reakciju iz Minsitarstva odbrane.

Dovodeći u vezi Zakon o tajnosti podataka sa pitanjima I temom, Radulović smatra da samo produbljuju sumnje da se "MO i Vlada sakrivaju iza njega kada im pitanja ili tema nijesu dragi".

"Umjesto teorija zavjere, očekujemo da odgovorite na novinarska pitanja a pravo na reagovanje vam Zakon o medijima ne spori. Kompromitacija i zastrašivanje novinara jeste brži put, i to nikakve veze nema ni sa državom, ni vojskom već samo pokušajem da kontrolišete naše izvještavanje. Reagujte svaki put kad prekršimo pravila profesije, ali dozvolite da pitamo i objavimo tekst. Obraćam se vama, jer vjerujem da Služba za odnose s javnošću nije odlučila da objavi novinarska pitanja, niti da nam piše u ime Ministarstva. Pošto se niko nije potpisao, računamo da je odluka morala biti Vaša", zaključuje Radulović.

Bonus video: