DPS dijeli besplatne knjige đacima, a 2013. glasao protiv toga

Vladajuća koalicija u Skupštini Crne Gore prije 6 godina odbila da podrži amandman kojim bi svi učenici osnovnih škola dobijali udžbenike
6747 pregleda 16 komentar(a)
Propala odluka o besplatnim udžbenicima na državnom nivou, Foto: Luka Zeković
Propala odluka o besplatnim udžbenicima na državnom nivou, Foto: Luka Zeković

Opština Kotor, na inicijativu gradonačelnika Željka Aprcovića, ove godine obezbijediće besplatne udžbenike za sve učenike prvih pet razreda osnovne škole na teritoriji grada.

Njegovu inicijativu, saopšteno je iz njegove Demokratske partije socijalista (DPS), ta partija “sa velikim zadovoljstvom podržava”.

“Ovo je veliki korak i napredak za naše sugrađane, jer sličnih inicijativa je bilo i u proteklom periodu, kada su udžbenici bili obezbijeđeni samo za đake prvake. Svjesni činjenice da je septembar ‘težak’ mjesec sa finansijskog aspekta za mnoge kotorske porodice, radujemo se činjenici da se konačno spozna realnost uloženog i vraćenog. S obzirom na činjenicu da građanke i građani Kotora u najvećem dijelu učestvuju u realizaciji lokalnog budžeta, sa punim pravom imaju i očekivanja od istog. OO DPS Kotor bezrezervno podržava ovaj plemeniti gest, i ubuduće biće inicijator mnogih aktivnosti od vitalnog značaja za naše sugrađane”, objavljeno je iz kotorskog odbora vladajuće partije.

Iz DPS-a Kotor su poručili su da je njihov cilj da svako dijete na teritoriji opštine ima obezbijeđena školska sredstva.

“Naši đaci su naša najveća nada i mi želimo da im obezbijedimo uslove za njihovu bolju budućnost”.

Ova partija i njen tadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore, a sadašnji gradonačelnik Kotora sasvim drugačije su govorili i djelovali prije šest godina.

Naime, na sjednici Skupštine 30. jula 2013. DPS je odbio da podrži amandman koji je na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u ime kluba Socijalističke narodne partije podnijela tadašnja poslanica Snežana Jonica.

Ona je amandmanom tražila da se zakonom izričito propiše obaveza osnovnoškolskih ustanova da svim učenicima uzrasta od prvog do devetog razreda obezbijede besplatne udžbenike, a da postupak obezbjeđivanja i korišćenja tih udžbenika propiše Ministarstvio prosvjete.

U obrazloženju amandmana Jonica se pozvala na Ustav Crne Gore kojim je “garantovano obavezno i besplatno osnovno obrazovanje pod jednakim uslovima”, Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i stavove Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Besplatno školovanje podrazumijeva, osim organizovanja redovnog nastavnog programa i obezbjeđivanje udžbenika i neophodnog školskog pribora za efikasno praćenje nastavnih jedinica”, navela je tada u obrazloženju amandmana.

Poslanici SNP-a su u razradi svoje inicijative predlagali i da se finansijski teret obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Crnoj Gori podijeli na način da bi knjige za djecu do petog razreda finansirale opštine, a država od petog do devetog.

Međutim, voljom vladajuće većine koju je činila koalicija DPS-a sa Socijaldemokratskom partijom i manjinskim partijama, amandman nije prošao.

Prema oficijalnom listingu sa sajta Skupštine tada su glasala ukupno 72 poslanika, od kojih je 37 bilo za, protiv 22, a uzdržanih je bilo 13.

Svi poslanici vladajuće koalicije, sa izuzetkom Džavida Šabovića (SDP), koji je podržao ovakav amandman opozicije, bili su protiv ili uzdržani.

Među onima koji su glasali protiv bio je i Željko Aprcović, koji danas kao gradonačelnik Kotora i inicira upravo ono protiv čega su on i njegova partija bili prije šest godina.

Bonus video: