DPS i SD ne praštaju javne šamare?

Bujišićeva, kao ni Kaluđerivić i Laković nisu juče željeli da za “Vijesti” dodatno komentarišu najnoviji obrat situacije u već danima napetoj atmosferi na relaciji CZK – Opština Tivat
484 pregleda 15 komentar(a)
Dragan laković, Jelena Bujišić, Vojslav Kaluđerović, Foto: Facebook
Dragan laković, Jelena Bujišić, Vojslav Kaluđerović, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.12.2016. 14:55h

Savjet JU Centar za kulturu Tivat (CZK) na preksinoćnjem nastavku prije dva dana započete, pa prekinute sjednice, većinom glasova usvojio je ostavke izvršnog i umjetničkog direktora Vojsilava Kaluđerovića i Dragana Lakovića, iako su njih dvojica zvanično povukli ostavke prije početka te sjednice. Za usvajanje povučenih ostavki glasali su predstavnici Opštine Tivat u Savjetu – predsjednica tog tijela mr Jelena Bujišić (DPS) i članovi Ana Ivanović (DPS), Bojana Balšić (DPS) i Mato Marović (SD), dok je protiv bila Katarina Rot koja u Savjetu predstavlja zaposlene u CZK.

Kako nezvanično saznajemo, od strane pojedinih članova savjeta javno je na sjednici rečeno da je riječ o „političkoj smjeni“ i da Kaluđerović i Laković „o tome nemaju više što da pričaju“. Njih dvojica inače, u petak su savjetu poslali ostavke, kao znak protesta zbog drastičnog smanjenja budžeta CZK za programske aktivnosti i pozorišnu produkciju a što je predviđao nacrt budžeta Opštine za 2017. što ga je pripremila vladajuća koalicija DPS-SD-HGI.

Kaluđerović i Laković pod čijim je rukovodstvom tivatski CZK i njegova manifestacija „Purgatorije“ zvanično ljetos proglašena najbljom u regionu bivše Jugoslavije, bili su ogorčeni namjerom opštinara da bez konsultacija sa njima, dvijicom, direktno uđu u ugovaranje produkcije mnogo jeftinije i umjetnički nekvalitetnije predsatve od one koju su oni predložili, kao i da mimo volje dvojice direktora, iz sastava CZK kao posebnu JU izdvoje „Muzej i galeriju“. Nakon što je obnarodovano da su Kaluđerović i Laković podnijeli ostavke, Opština je odustala od skoro svega što je zamislila i u međuvremenu formulisanom predlogu budžeta za 2017, vratila 90 odsto onoga što su njih dvojica tražili i odustala od izdvajanja „Muzeja i galerije“ iz CZK. Stoga su Kaluđerović i Laković u utorak 13.decembra zvaničnim i uredno protokolisanim dopisima, povukli najavljene ostavke prije nego što je Savjet CZK uopšte došao u situaciju da se o njima izjašnjava. To međutim, lokalnom DPS i njegovim partnerima nije bilo nimalo po volji jer su postupak dvojice rukovodilaca od kojih je Laković istaknuti član OO DPS, doživjeli kao svojevrsni „javni šamar toj partiji i lokalnoj uopravi“.

Stoga je sinoć Savjet koji kontrolišu DPS i SD, uprkos upozorenju dvojice direktira da su oni ostavke kao lični čin, formalno povukli, na insistiranje predsjednice Jelene Bujišić, usvojio ostavke Kaluđerovića i Lakovića, ali se nije izjašnjava o izmijenjenom predlogu programa rada CZK za 2017. koji su oni podnijeli.

“Na sjednici Savjeta usvojene su prethodno podnijete ostavke direktora i umjetničkog direktora. Na samoj sjednici direktor i umjetnički direktor dostavili su zahtjev za povlačenje ostavki, što je većinom glasova odbijeno”, navodi se u saopštenju koje je medijima poslala Bujišićeva, uz napomenu da je kontroverznoj sjednici prisustvovao “i predstavnik nadležnog organa lokalne uprave koji vrši nadzor nad radom ove ustanove kulture, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti mr Dubravka Nikčević.”

Bujišićeva, kao ni Kaluđerivić i Laković nisu juče željeli da za “Vijesti” dodatno komentarišu najnoviji obrat situacije u već danima napetoj atmosferi na relaciji CZK – Opština Tivat. Po proceduri, ostavke koje su oni povukli, a Savjet ipak usvojio, treba da razmotre odbornici na predstojećoj sjednici Skupštine Opštine koji konačno daju saglasnost na izbor ili razriješenja izvršnog i umjetničkog direktora CZK.

Nezvanično, dvijica direktora namjeravaju da zbog “nelegalnog postupanja” Savjeta podnesu tužbe protiv Opštine i zatraže pozamašnu novčanu odštetu.

Bonus video: