DPS kontroliše Savjet Javnog servisa i utiče na izbor direktora

Iz OEBS-a sugerišu da se model „kaskada“ zamijeni modelom „dvostrukog upravljanja“ koji bi uključivao Savjet i Nadzorni odbor. To bi, po njima, ograničilo otvoreni politički uticaj na javne servise
117 pregleda 0 komentar(a)
DPS, Foto: Boris Pejović
DPS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2018. 20:53h

Umjesto članova Savjeta, Skupština Crne Gore trebalo bi kvalifikovanom većinom da bira generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore, sugeriše Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u svom pravnom mišljenju o nacrtima zakona o medijima i javnom emiteru.

To znači da, prema mišljenju OEBS-a, za generalnog direktora RTCG treba da glasa kvalifikovanom većinom poslanika Skupštine.

Prije nego što o njima budu glasali poslanici, skupštinski odbor trebalo da bi obavi razgovore sa kandidatima sa generalnog direktora.

Iz OEBS-a sugerišu da se model „kaskada“ zamijeni modelom „dvostrukog upravljanja“ koji bi uključivao Savjet i Nadzorni odbor. To bi, po njima, ograničilo otvoreni politički uticaj na javne servise.

“Kaskadno zapošljavanje otvara mogućnost da vladajuća partija, koja obično kontroliše većinu Savjeta RTCG, direktno utiče na postupak imenovanja generalnog direktora javnog medijskog servisa”, navodi se u juče pravnom mišljenju koji je pripremio Davor Glavaš, dodajući da bi novim modelom “isključilo direktno prenošenje posebnog interesa vladajuće partije/koalicije i zastupanje šireg konsenzusa za imenovanje kandidata”.

U pravnoj analizi stoji i da bi ugovor umjesto na tri trebalo zaključiti na pet godina, što bi rukovodstvu obezbijedilo stabilnije okruženje za implementaciju strukturnih reformi.

“Takođe ovaj period bi bio duži od jednog izbornog ciklusa, čime bi se dodatno smanjila izloženost RTCG-a političkim pritiscima”, konstatuje se u mišljenju.

Osim analize koja se tiče Zakona o o nacionalnom javnom emiteru (RTCG), predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije predstavili su vlastima i analizu o nacrtu Zakona o medijima. Izrada pravnih analiza je naložena na molbu Ministarstva kulture.

Glavne tačke koje su naglašene u dokumentu koji tretira Nacrt zakona o medijima, između ostalog, podrazumijevaju uspostavljanje Fonda za podršku medijskom pluralizmu, potrebu da se obrazlože kriterijumimi za dodjelu finansijske podrške medijima, kao i implementaciju odredbi o transparentnosti vlasništva.

Bonus video: