Dr Todo iskovao devedesetak medalja

“Zlato su uzeli juniori timski i individualno, i seniori ekipno, srebrni je bio miks, a seniorke dva puta bronzane. To je progres u odnosu na prošli evropski šampionat gdje su uzeli tri medalje”, kaže Todorović dok nakon kratkog odmora, opet pakuje kofere za Rusiju
212 pregleda 1 komentar(a)
Željko Todorović, Foto: Privatna arhiva
Željko Todorović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.03.2017. 19:26h

Baranin Željko Todorović kovač je medalja - pod stručnim vođstvom trenerskog autoriteta u svijetu streljaštva, reprezentativci pet dr žava osvojili su devedesetak medalja.

Od 1990. godine, kada je prvi put izabran za selektora Danske, Dr Todo , kako ga zovu strijelci, učestvovao je u osvajanju dvije olimpijske, devet medalja sa svjetskih prvenstava, 31 sa evropskih i 48 sa svjetskih streljačkih kupova.

Do kraja 2016. godine, Todo je trenirao strijelce - pištoljaše u reprezentacijama Danske, Italije, Francuske, Finske i Turske.

Niska uspjeha nastavljena je i u 2017. - direktor zvanične trenerske Akademije ISSF - Svjetske streljačke federacije izabran je za prvog stranog trenera u istoriji ruskog streljaštva, i odmah je na velikom takmičenju osvojeno šest medalja na Evropskom šampionatu prošle sedmice u Mariboru.

“Zlato su uzeli juniori timski i individualno, i seniori ekipno, srebrni je bio miks, a seniorke dva puta bronzane. To je progres u odnosu na prošli evropski šampionat gdje su uzeli tri medalje”, kaže Todorović dok nakon kratkog odmora, opet pakuje kofere za Rusiju.

Na pitanje “Vijesti” da li ijedan njegov kolega u dosijeu ima selektiranje šest reprezentacija, uz osmijeh kaže da zna pouzdano samo da u streljaštvu toga ranije nije bilo. Za nove učenike - vodi seniore i seniorke pištoljaše, dok za juniore ima asistenta - kaže da ih u odnosu na pređašnje odlikuje prije svega disciplina.

“Ovo je prva reprezentacija da ne moram kontrolisati da li je neko došao na vrijeme, da li radi zadato… To nije rezultat straha, već mentaliteta. Ruski streljački savez koji vodi milijarder Vladimir Lisin ušao je u kompletnu rekonstrukciju reprezentacije, i sada im je ženski tim najmlađi ikada - dvije takmičarke po 20, a jedna 22 godine. Cilj nam je prije svega da se što bolje pripremimo za Svjetski pampionat 2018. u Južnoj Koreji gdje se kupe bodovi za plasman na Olimpijadu”.

Ruski strijelci su pripreme sa dr Todom počeli upravo u streljani SK Mornar, u barskoj kasarni.

U septembru bi njih 30 u Bar trebalo da dođu na fizičke pripreme, a na pucački dio treninga u novembru i decembru.

Bonus video: