Dragan Radonjić: Hoćemo bolji kvalitet nastave

UCG donio je odluku da studijski programi Bezbjednost i kriminalistika, kao i pravna odjeljenja u Budvi i Bijelom Polju ove godine ne upisuju brucoše
83 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2014. 19:26h

Univerzitet Crne Gore (UCG) je na predlog Pravog fakulteta, donio odluku da studijski programi Bezbjednost i kriminalistika, kao i pravna odjeljenja u Budvi i Bijelom Polju ove godine ne upisuju brucoše.

Tako će od ove godine na Pravo moći da se upiše samo 200 brucoša, dok je prošle to moglo njih 420.

To je “Vijestima” rekao dekan Pravnog fakulteta prof. dr Dragan Radonjić.

“Radili smo analize i elaborate za svaki poseban program sa stanovišta potreba tržišta rada, interesovanja studenata, kadrovskih kapaciteta, finansijke održivosti i takvu odluku je na predlog Vijeća, Pravni fakultet uputio Univerzitetu CG”, kazao je Radonjić.

U Analizi održivosti studijskog programa Bezbjednost i kriminalsitika, u koju su “Vijesti” imale uvid, konstatovano je da je od studijske 2009/2010. godine, kada je konkurisalo 259 studenata, prošle godine taj broj pao na 127. Iako je početno interesovanje za program bilo značajno, u analizi piše da je ono više generisano ličnim afinitetima, nego li potrebama tržišta rada.

“Prema podacima Zavoda za zapošljavanje od februara 2014. godine sa kvalifikacijom koju daje dipoloma ovog i sličnih programa nezaposleno je 136 lica”, piše u analizi.

Takođe, problematičan je angažman nastavnog kadra budući da se on uglavnom “pozajmnjuje” sa Prava.

“Usljed angažovanja na oba studijska programa jedan broj nastavnika je preopterećen, što utiče na ukupan kvalitet nastave, i stvara disproporcije u sistemu raspodjele”, piše u dokumentu.

U analizi održivosti programa u Budvi i Bijelom Polju, navodi se da interesovanje studenata za te programe drastično opada svake godine.

"Maksimalan broj od 120 studenata koji se po odluci organa UCG mogao upisati na programe u Bijelom Polju i Budvi u posljednje četiri godine nije se mogao ostvariti ni u tri upisna roka", piše u analizi.

Na te programe, konstaruju u analizi, upisuju se studenti znatno lošijeg uspjeha nego u Podgorici.

Ne vjerujem da će doći do odliva ka privatnim fakultetima

Radonjić smatra da neće doći do “odliva” studenata prema privatnim pravnim fakultetima.

“Nijesmo to analizirali, ali prema informacijama od prošle godine, kada smo takođe smanjili broj upisanih brucoša, ti fakulteti nijesu ispunili upisne kvote predviđene licencom”, kazao je on.

U analizi fakulteta kojim Radonjić upravlja stoji da se uspjeh studenata na programima u Bijelom Polju i Budvi razlikuje i da je lošiji do 17 odsto u odnosu na podgoričke visokoškolce.

U analizama se pokreće pitanje i finansijske održivosti tih programa, budući da je novom odlukom UCG predviđeno da 45 odsto prihoda ide centrali.

Ove godine će na pravnom biti upisano 200 studenata, po 100 na budžetu i samofinansiranju, dok će još 150 biti upisano na specijalističkim studijama. UCG je donio odluku da se ove godine na državni univerzitet upiše više do 4.500 studenata.

Bonus video: