Dragan Radulović će dobiti ulicu u Podgorici

Savjet je odlučio da predlozi o imenovanju ulica po Milovanu Đilasu i Andriji Mugoši ipak sačekaju previđeni rok, odnosno 20 godina od njihove smrti
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 16:02h

Skupštinski Savjet Glavnog grada za dodjelu imena ulica i trgova u Podgorici usvojio je inicijativu pokrenutu na društevnoj mreži Fejsbuk da čuveni crnogorski pisac i pjesnik Dragan Radulović dobije svoju ulicu.

Obzirom da nije prošlo 20 godina od pjesnikove smrti, Savjet će ubuduće sačiniti predlog koji će uputiti Vladi na saglasnost.

"Ali prije toga mora biti urađen opis neimenovanih ulica u glavnom gradu, kako bi se išlo dalje u proceduru", objasnila je sekretarka gradske Skupštine Slavka Maraš, navodeći da je iz tih razloga još rano razgovarati o potencijalnoj ulici koja bi mogla ime velikog pjesnika.

Međutim, Savjet je odlučio da predlozi o imenovanju ulica po Milovanu Đilasu i Andriji Mugoši ipak sačekaju previđeni rok, odnosno 20 godina od njihove smrti.

Na sjednici Savjeta odlučeno je da se 15 predloga imenovanih ulica nađu pred odbornicima na prvoj narednoj sjednici.

Na sjednici Savjeta odlučeno je da se 15 predloga imenovanih ulica nađu pred odbornicima

Odbornici će se, između ostalog izjasniti i o predlogu da ulica od Krivog mosta duž obale Morače nosi ime dr Vukašina Markovića, a ulica u produžetku do “Delta Citi” centra Marka Radovića.

U tom dijelu grada, Savjet je imenovao još i ulice po dr Božidaru Darmanoviću i don Niku Lukoviću.

Nove ulice u Bloku 5

U Bloku 5 uskoro bi se se mogle nalaziti ulice Jelene Ćetković, Sima Barovića, Jovana Popovića Lipovca, Milutina Vučetića i Rista Dragićevića.

O predlozima, poput toga da naselje Donja Gorica uskoro dobije ulice Kritskog odreda i Novice Sekulovića, a Tološi Petra Šobajića i Dušana Vuksana, takođe će uskoro izjasniti odbornici.

Blok 5

Savjet je predložio i da ulica koja vodi ka hotelu “Podgorica” nosi naziv arhitekte Kane Radević.

Za sada, u proceduru je stavljen predlog Studentskog parlamenta da skver kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom se imenuje u Univerzitetski skver.

Savjet je predložio i da ulica koja vodi ka hotelu “Podgorica” nosi naziv arhitekte Kane Radević

Na predlog člana Savjeta, Huseina Cena Tuzovića, u proceduru je stavljen i predlog da jedna ulica u Podgorici nosi ime prve učiteljice muslimanske vjeroispovijesti Seleme Maljević, a procesuirani su i Tuzovićevi predlozi da dvije ulice u Podgorici ubuduće nose ime Srđana Aleksića i glavnog grada Turske.

Savjet će u skorije vrijeme početi da sprovodi i proceduru, na predlog predsjednika Savjeta Cvetka Vukčevića, da pojedine ulice u glavnom gradu se nazovu po vojvodi Antu Dakoviću, generalu Savu Čelebiću, slikaru Anastasu Bocariću, te Milošu Vuškoviću, Jovanu Zonjiću, Milanu Božoviću i Gojku Brkuljanu.

Bonus video: