Dragićević: Nećemo stati dok se ne ponište sve koncesije za mHE

Komentarišući odluku Vlade da Ministarstvo ekonomije počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji mHE na Bukovici, Bistrici, Murinskoj, Đuričkoj, Komoračkoj i Trepačkoj rijeci, Dragićević je ocijenio da je to iznuđen potez
2072 pregleda 11 komentar(a)
Dragićević, Foto: Privatna arhiva
Dragićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.10.2019. 12:27h

Koalicija za održivi razvoj (KOR) neće stati dok se ne ponište sve koncesije izdate za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori, poručio je Aleksandar Dragićević, aktivista te građanske platforme koju su formirali građanski i ekološki aktivisti.

Komentarišući odluku Vlade da Ministarstvo ekonomije počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji mHE na Bukovici, Bistrici, Murinskoj, Đuričkoj, Komoračkoj i Trepačkoj rijeci, Dragićević je ocijenio da je to iznuđen potez.

„Pritisak javnosti, posvećenost i požrtvovanost ekoloških i građanskih aktivista, kao i pravih NVO, bio je jedini razlog što je Vlada povukla odluku za izgradnju MHE na ovih šest rijeka“, kazao je Dragićević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, iako su brojne NVO, pa čak i Evropska unija u svojim izvještajima, ukazivale na nepravilnosti, Vlada je ignorisala apele i nije učinila ništa, sve dok građani nijesu izašli na teren i stali u odbranu rijeka.

„Možemo slobodno reći da je ovaj potez iznuđen, poslije do sada neviđene upornosti, hrabrosti i odlučnosti mještana sela koja gravitiraju oko Bukovice da ne dozvole potpunu devastaciju svoje rijeke, ali i borbe mještana Plava koji su fizičkim blokadama mašina i sudskim procesima uspjeli da spriječe investitore da devastiraju njihove rijeke“, naveo je Dragićević.

On je podsjetio da je veliki protest koji danas organizuju građani Bijelog Polja za za spas Bistrice i Lještanice naišao na veliku podršku i odobravanje građana i NVO, ali i Opštine Bijelo Polje, opozicionih i partija vlasti.

„Vlada je, dakle, na ovaj način pokušala da amortizuje široko nezadovoljstvo uzrokovano izgradnjom mHE na planinskim rijekama i potocima, i na ovaj način građani i priroda su odnijeli veliku pobjedu za zaštitu životne sredine, tradicije i prirodnih ljepota“, smatra Dragićević.

Na pitanje da li odustajanje od gradnje mHE na šest rijeka pokazuje koliko je moćan pritisak javnosti na donosioce odluka, Dragićević je rekao da je to samo jedan u nizu dokaza građanima da su oni nosioci državnosti, i da su oni ti koji, kad hoće, mogu da se pitaju i odlučuju.

On je podsjetio da je ove godine bilo više primjera kako pritisak javnosti, protesti i građanske inicijative mogu spriječiti negativne projekte po lokalne zajednice i Crnu Goru generalno.

„Poslije borbe za čemprese u Baru, uspješne odbrane Crnog jezera i Nacionalnog parka Durmitor, jučerašnjom odlukom građani su odbranili i sačuvali šest crnogorskih rijeka, a u toku je i velika inicijativa za zaštitu Zete od devastacije i izlivanja fekalija sa farme svinja kojom upravlja kompanija Niksen Čavor“, precizirao je Dragićević.

Građani Crne Gore su, kako je naveo, ohrabreni tim primjerima, vidjeli da do promjena može doći ako su uporni i ukoliko stvore pritisak na donosioce odluka da, prije nego ih donesu, pitaju građane za mišljenje.

„Ali je isto tako i dokaz da se i već donesene odluke mogu poništiti ako postoji otpor javnosti i ukoliko su štetne za lokalne zajednice, životnu sredinu i održivi razvoj“, dodao je Dragićević

Upitan da li smatra da postoji mogućnost da Vlada isto postupi i u slučaju ostalih planiranih mHE, i da li će insistirati na tome, on je rekao da je proizvodnja električne energije iz mHE zanemarljiva, a šteta po životnu sredinu nemjerljiva i konačna.

„Koalicija za održivi razvoj i sve iskrene NVO, ekološki i građanski aktivisti, neće stati sve dok se ne oslobodi i posljednja zarobljena rijeka u Crnoj Gori i dok se ne poništi svaka koncesija izdata za izgradnju mHE“, istakao je Dragićević.

Na pitanje šta bi poručio građanima Crne Gore kada je u pitanju njihov uticaj na donosioce odluka, on je rekao da bi im poručio da se, kad im kažu da da je otpor uzaludan, bore još jače, i da se trude još više.

„Mi smo prva i poslednja linija odbrane, i mi se pitamo. Dužnost svih nas je da damo sve od sebe da, poput naših predaka, sačuvamo Crnu Goru i njenu prirodu za pokoljenja koja dolaze. Bez borbe nema ni pobjede, a svaka je predaja poraz. I zato - borite se“, poručio je Dragićević.

Bonus video: