Draškoviću novi zahtjev "dakićevaca"

NVU "Radoje Dakić" od Ustavnog suda traži i za svoje klijente 2.000 eura
1653 pregleda 0 komentar(a)
Radnici godinama potražuju zarađeni novac: Nekadašnja fabrika Radoje Dakić, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Radnici godinama potražuju zarađeni novac: Nekadašnja fabrika Radoje Dakić, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Ažurirano: 08.06.2019. 14:36h

Predstavnici nevladinog udruženja NVU „Radoje Dakić“ Vojislav Perazić i Momir Ivanović obratili su se predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću i zatražili isplatu neto zarada za 354 bivša radnika tog preduzeća, prema izvršnoj presudi iz septembra 2010. godine u ukupnom iznosu od 3,1 milion eura.

Perazić i Ivanović očekuju da će njima dvojici na kraju biti isplaćena „pristojna nagrada“ u iznosu do 10 odsto isplaćenih sredstava za jedanaestogodišnji „odgovaran, precizan i dosta naporan rad u zastupnju“ bivših radnika „Radoje Dakića“.

O istom je, kako navode dalje u pismu predsjedniku Ustavnog suda, obaviještena Advokatska komora, kao i Privredni sud.

U skladu sa nedavnom presudom Ustavnog suda oni očekuju da će i njihovim klijentima Vlada isplatiti po 2000 eura, na ime pravičnog zadovoljenja i nematerijalne štete, u roku od šest mjeseci.

„Niko do danas nije isplaćen, pa ni nakon uvođenja stečajnog postupka 19. decembra 2016. Smatramo da se donošenjem najnovije odluke po ustavnim žalbama stečajnih povjerilaca „Radoje Dakića“ isto odnosi i na 354 naša klijenta i nas dva člana NVU“, naveli su u pismu Perazić i Ivanović.

Preuzeli smo da zastupamo interese 354 bivša radnika „Radoja Dakića“ čiji je advokat preminuo, a kojem su prvobitno 2010. godine dali ovlašćenje za zastupanje”, objasnio je Ivanović

Sud u Strazburu donio je u januaru 2017. ispravljenu presudu u korist pet bivših radnika koje je država isplatila, ali ta odluka još nije uvedena u naš pravni sistem za ostale radnike.

Ustavni sud prošle sedmice donio je odluku kojom je obavezao Vladu da dakićevcima, koje je zastupala kancelarija “Prelević”, isplati po 2.000 eura na ime nematerijalne štete.

Prelević zastupa oko 350 radnika, ali i većina drugih advokata očekuju slične presude za svoje klijente.

Bivših radnika koji su potraživali novac prvobitno je bilo 1.732, ali ih je sa nasljednicima (budući da je više od 500 povjerilaca posljednjih 10 godina preminulao), taj broj sada mnogo veći. Oni sa kamatama duže od deceniju potražuju više od 60 miliona.

Izvjesno je da se kroz stečaj neće svi naplatiti jer je hipotekovana imovina bivše fabrike sad procijenjena na svega oko 38 miliona eura.

Bonus video: