Drastičan primjer uzurpacije: Kućice iz SFRJ postale vile na opštinskoj zemlji

Brojne ugledne ličnosti iz bivše SFRJ bile su prvi stanari naselja koje je tada važilo za jedno od najelitnijih na obali, ali imovinski odnosi nikada nijesu riješeni. Zemlja oko kuća, koje su u međuvremenu dobile obrise vila, upisana je na Opštinu Budva, ali nikada nije plaćena iako je u vrijeme investicionog buma kvadrat koštao i više od 500 eura
436 pregleda 7 komentar(a)
Perazića do, Foto: Vuk Lajović
Perazića do, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.09.2018. 05:52h

Perazića do jedan je od najdrastičnijih primjera uzurpacije opštinske zemlje na primorju - mnogi vlasnici su kuće u idiličnoj uvali pretvorili u vile i nikada nisu platili proširenje na ušrtb Budve.

Okućnice su uzurpirane i nijesu plaćene, iako je Opština još prije deset godina donijela odluku da se naplati zemlja preko puta hotela “As”, na kojoj je prije više od četiri decenije izgrađeno jedno od prvih vikend naselja na primorju.

Riječ je o 52 tipske vile za odmor, površine pedesetak kvadrata, po projektu arhitekte Bojane Gaković. Vile su bile potpuno uklopljene u prirodni ambijend malog paštrovskog mjesta.

Brojne ugledne ličnosti iz bivše SFRJ bile su prvi stanari naselja koje je tada važilo za jedno od najelitnijih na obali, ali imovinski odnosi nikada nijesu riješeni. Zemlja oko kuća, koje su u međuvremenu dobile obrise vila, upisana je na Opštinu Budva, ali nikada nije plaćena iako je u vrijeme investicionog buma kvadrat koštao i više od 500 eura.

U Opštini su, u vrijeme donošenja odluke 2008. godine, očekivali bar milion eura od naplate zemlje.

Tada se čekalo donošenje detaljnog urbanističkog plana “Perazića do”, koji je nakon dvije godine i usvojen, čime su se stvorili uslovi da se obavi premjer zemlje i proširenih kuća, kako bi se zaračunale i komunalije.

Vlasnici kuća su se u nekolio navrata bunili, ističući da im pripadaju i okućnice.

U međuvremenu, vlasnici kućica postajali su ruski državljani koji su kupovali vikendice u mirnoj uvali, a potom i gradili vile.

Nijedna od opštinskih garnitura koje su su mijenjale u protekloj deceniji odluku nije sprovela u djelo i naplatila zemlju.

Na hiljade kvadrata uzurpirano je širom opštine Budva, a brojni investitori svjesno su ulazili u rizik znajući da će im lokalna uprava kad-tad prodati zemlju.

Taj problem postao je aktuelan, s obzirom na legalizaciju divlje gradnje koja je u toku, a predlaže se i da bi Opština trebalo da donese i posebno odluku prema kojoj bi se uzurpirana zemlja naknadno prodavala po duplo većim cijenama od tržišnih. Time bi se, navodno, spriječila dalja otimačina.

Bonus video: