Drastično smanjili porez za poljoprivrednike u Kolašinu

Ukoliko su vlasnik ili korisnik upisani u registar poljoprivrednih proizvođača ili je riječ o pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda poreska obaveza se umanjuje za 40 odsto
647 pregleda 1 komentar(a)
U toku javna rasprava: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
U toku javna rasprava: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom Odluke o porezu na nepokretnosti, koji je na javnoj raspravi do 7. marta, u Kolašinu su korigovane cijene te vrste poreza, ali i predviđene olakšice za određene kategorije vlasnika objekata i zemljišta.

“Porez na nepokretnosti na stambenom objektu, odnosno stanu koji je prebivalište ili mjesto stalnog boravka poreskog obveznika, umanjuje se za 20 odsto poreskog obveznika i po 10 odsto za svakog člana njegovog domaćinstva. Olakšice po tom osnovu mogu biti i do 50 odsto obaveze“, piše u nacrtu Odluke.

Ukoliko su vlasnik ili korisnik upisani u registar poljoprivrednih proizvođača ili je riječ o pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda poreska obaveza se umanjuje za 40 odsto.

Pravno lice ili preduzetnik koji se bavi doradom, pakovanjem ili preradom poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Crnoj Gori imaće umanjenje poreza na nepokretnosti 30 odsto. Novom odlukom, tržišna cijena nepokretnosti, koja je osnovica za utvrđivaje poreze, korigovana je koeficijentom lokacije i kvaliteta objekta. Takođe, predviđeno je i da se vrijednosti građevinskog objekta umanjuju se po osnovu starosti jedan odsto za svaku godinu starosti objekta ili godinu od posljednje rekonstrukcije. Umanjenje po tom osnovu može iznostiti najviše 60 odsto vrijednosti objekta.

Bonus video: