DRI: Đačić prekršio više zakona

DRI je navela da Služba za unutrašnju reviziju ima svega dva zaposlena, što je ispod zakonskog minimuma, pa je preporučeno da se ispoštuje Zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru kojim se predviđa najmanje troje zaposlenih
90 pregleda 1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2017. 20:00h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje opštini Pljevlja na prošlogodišnji završni račun budžeta pošto je utvrđeno da opština nije u potpunosti uskladila poslovanje za zakonima i drugim propisima.

Opština, kojom rukovodi Mirko Đačić (DPS), poslovala je suprotno zakonima o finansiranju lokalne samouprave, budžetu i fiskalnoj odgovornosti, sistemu unutrašnjih kontrola, finansiranju političkih partija i izbornih kampanja...

Finansijska revizija je pokazala da završni račun ne sadrži bitne materijalne greške i da su primici i izdaci istinito i objektivno prikazani, osim u dijelu koji se odnosi na prihode Egalizacionog fonda, pa je dato pozitivno mišljenje.

Revizija je utvrdila da je opština dio prihoda koje je dobila iz Egalizacionog fonda evidentirala na dugovnoj strani računa i na taj način je prikazala prihode u iznosu manjem od 118,206 hiljada eura, kao i rashode u dijelu otplate duga. Preporučeno je da se ta nepravilnost otkloni. Uz to, pogrešno je evidentirala novac koji je dobijen po osnovu otplate kredita za rješavanje stambenih pitanja (9,86 hiljada) i 55,23 hiljade po osnovu dospjele, a neplaćene obaveze za kredite. Sve to u konačnom, kako je revizija pokazala, znači da opština treba da uveća suficit za 68,8 hiljada eura.

DRI je navela da Služba za unutrašnju reviziju ima svega dva zaposlena, što je ispod zakonskog minimuma, pa je preporučeno da se ispoštuje Zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru kojim se predviđa najmanje troje zaposlenih.

Dalje je utvrđeno da opština nema uravnotežene prihode i rashode, zbog čega je trebalo da uradi izmjene i dopune odluke o budžetu.

Prema revizorskom izvještaju opština prošle godine zaposlenima nije plaćala pripadajuće poreze i doprinose na plate ( izuzev za januar), čime je kršila zakone o porezu na dohodak fizičkih lica i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i ugovor o reprogramu poreskog duga koji ima sa Ministarstvom finansija. Preporučeno je da se ispoštuju zakoni i da se plate isplaćuju u bruto iznosu.

Utvrđeno je da je 68 hiljada eura isplaćeno po osnovu ugovora o privremenim poslovima i po osnovu ugovora o djelu i da je to isplaćivano sa pozicije bruto zarada, te da su takvi ugovori zaključivani i iza poslove koji spadaju u redovnu djelatnost opštine. Preporučeno je da se po ugovoru o djelu angažuju osobe samo za one poslove koji nijesu u redovnoj nadležnosti opštine.

Ministarstvu finansija je preoručeno da opštini dostavi podatke o izvršenim otplatama kredita i drugim otplatama dugova iz sredstava Egalizacionog fonda prije isteka fiskalne godine, kako bi opština iste evidentirala u Glavnoj knjizi trezora u iznosu i godini na koju se navedeni izdatak odnosi.

Preporuka je i da Poreska uprava u saradnji sa Upravom za šume naplati koncesione i druge naknade, kako bi opština na čijoj teritoriji nalaze prirodna bogatstva taj novac mogla usmjeriti u razvojne svrhe.

Opština ima rok od mjesec dana da pripremi plan za realizaciju preporuka DRI i da te preporuke realizuje u roku od pola godine.

Kolegijum koji je sačinio reviziju činili su članovi Senata Zoran Jelić (rukovodilac kolegijuma) i Nikola Kovačević.

Tri rukovodioca u v. d. stanju zaposlena više od šest mjeseci

Revizija je pokazala da su troje starješina organa imalo status vršioca dužnosti sa različitim periodim trajanja, a duže od šest mjeseci.

To se odnosi na Sekretara za opštu upravu, komandira službe zaštite i Direktora direkcije za imovinu. Konkurs za navedena radna mjesta nije raspisivan do jula ove godine

Preporuka je da Opština popunjavanje visokog rukovodnog kadra vrši u skladu sa Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisana obaveza raspisivanja javnog konkursa.

Bonus video: