Drobnič: Crna Gora će poboljšati granične kontrole

168 pregleda 1 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2015. 20:02h

Crna Gora će, kroz Projekat Podrška usvajanju pravne tekovine Šengena, uskladiti zakonodavni i regulatorni okvir sa tim sporazumom, ali i poboljšati granične kontrole, kazao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitja Drobnič. On je danas, povodom zvaničnog otvaranja Projekta koji će trajati 18 mjeseci i koji sa milion eura finansira EU, kazao da će Crna Gora morati da preduzme odgovornost za kontrolisanje spoljne granice ove oblasti, kao i za izdavanje Šengen viza, kako bi postala dio šengenskog prostora.

"Crna Gora će morati da efikasno sarađuje sa drugim državama Šengena kako bi se održao visok stepen sigurnosti, nakon što se ukinu unutrašnje granice. Takođe, moraće da primijeni šengenska pravila i koristi šengenski informacioni sistem", kazao je Drobnič u EU Info centru. Prema njgovim riječima, sve to govori o važnosti Projekta, ali i o njegovom značaju za pregovore Crne Gore u Poglavlju 24. "Pridruživanje Šengen prostoru je zahtjevan proces, i EU je posvećena pružanju neophodne podrške. Ovaj Projekat je primjer toga, jer ćemo kroz njega podržati usklađivanje zakonodavnog i regulatornog okvira sa pravnom tekovinom Šengena, ali i poboljšati granične kontrole", rekao je Drobnič.

Kako je naveo, napredak u oblasti granične kontrole zahtijeva značajna ulaganja. "EU trenutno razgovara sa Vladom Crne Gore o mogućnosti pružanja značajne finansijske podrške, kroz sektorsku podršku budžetu u okviru IPA 2015 programa za jačanje integrisanog upravljanja granicom", kazao je Drobnič. Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, ocijenio je da Projekat predstavlja važan korak naprijed u primjeni mjera predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 24, naročito u podoblasti koja se odnosi na vanjske granice i Šengen.

"Projektnim aktivnostima, koje su podijeljene u tri komponente na temelju saradnje i iskustva sa kolegama iz Austrije i Slovenije, koji su naši glavni partneri u projektu, dodatno će se unaprijediti kapaciteti granične policije u procjeni analize rizika i međunarodne policijske saradnje, ali i pripremiti šengenski Akcioni plan", naveo je on. Konjević je kazao da je uvjeren da će usvajanje takvog dokumenta i njegova primjena prestavljati ključni strateški okvir za planiranje aktivnosti i stvaranje preduslova za uključenje u Šengen zonu, nakon učlanjena u EU.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, Andrej Špenga, kazao je da je ta država u okviru Projekta zadužena za dvije komponente. "I to usvajanje i implementaciju šengenskog Akcionog plana, kao i jačanje kapaciteta granične policije u cilju izvođenja analize rizika. Radi se o dvije veoma zahtjevne komponente", rekao je Špenga.

Bonus video: