Drobnič: Regionalna saradnja ključna za regionalnu bezbjednost

To je, kako je dodao Drobnič, posebno važno kada su u pitanju CBRN hazardi i rizici koji su uglavnom bazirani na nezakonitom transportu i zemljotresima u regionu
50 pregleda 0 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2014. 19:01h

Za države koje su potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU) regionalna saradnja je ključno pitanje u cilju jačanja bezbjednosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

On je danas prisustvovao regionalnoj konferenciji u Podgorici na kojoj su se okupili predstavnici država jugoistočne Evrope zaduženi za odgovor na hitne situacije vezane za opasnost od CBRN-a - hemijskog, biološkog, radiokativnog i nuklearnog oružja, kako bi razmijenili iskustva i ojačali saradnju u toj oblasti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), radionicu su otvorili Drobnič i generalni direktor Direktorata za međunarodne odnose i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Ivanišević.

"Drobnič je ocijenio da je, za zemlje koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU, regionalna saradnja ključno pitanje u cilju jačanja regionalne bezbjednosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, a uključena je i kao značajna obaveza u poglavlju 24“, kaže se u saopštenju.

To je, kako je dodao Drobnič, posebno važno kada su u pitanju CBRN hazardi i rizici koji su uglavnom bazirani na nezakonitom transportu i zemljotresima u regionu.

Ivanišević je ukazao na neophodnost uspostavljanja Tima za odgovor koji bi se sastojao od 20 specijalista koji mogu odmah preduzeti prikladne mjere u cilju ublažavanja CBRN rizika uz pomoć susjednih zemalja.

"U ovoj perspektivi, važne su obuke na nacionalnom i regionalnom nivou, razvoj regionalnog akcionog plana, harmoziacija zakonodavstva, uspostavljanje prvog tima za odgovor u svakoj zemlji i razvoj regionalnih sporazuma kako bi se podijelila CBRN oprema i sredstva, ekspertiza i metodologija, a sve u saradnji sa zemljama članicama EU“, naveo je Ivanišević.

Regionalnu radionicu organizuje EU tim i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u velikoj mjeri je podržana od Delegacije EU u Podgorici.

Radionica je organizovana u okviru EU Inicijative za ublažavanje rizika od CBRN, koju je 2010. pokrenuo Generalni direktorat za razvoj i saradnju Evropske komisije i Međuregionalni pravni i krivični istraživački institut Ujedinjenih nacija (UNICRI).

Bonus video: