Drobnjak na mukama zbog greške sistema

“Kako to da je meni socijala izostala baš ovog mjeseca, kada su u subotu i ponedjeljak dijelili na Talumu i u Obalskom naselju“
269 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Drobnjak, Foto: Tufik Softić
Zoran Drobnjak, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 20.10.2016. 19:04h

Beranac Zoran Drobnjak iz naselja Dolac apelovao je kod Centra za socijalno da mu što prije vrate pravo na socijalnu nadoknadu, koja je, kako tvrdi, ovog mjeseca prvi put izostala poslije 10 godine.

Samohrani otac dvije djevojčice kaže da mu je, pored fizičkih poslova koje je prinuđen da radi, to jedini izvor egzistencije.

“Kako to da je meni socijala izostala baš ovog mjeseca, kada su u subotu i ponedjeljak dijelili na Talumu i u Obalskom naselju“.

Drobnjak je kroz suze ispričao kako svoju djecu podiže sam već desetak godina.

Ističe da im, s obzirom da nema bliže rodbine, predstavlja sve u životu.

“Imale su po tri-četiri godine kada su ostale da žive sa mnom poslije razvoda. Podizao sam ih i bio sam im i otac i djed, i baba i stric, jer nikog drugog nemaju. Prvržene su mi i propatili smo zajedno, ali i prebrodili čitavu deceniju“.

Drobnjak kaže da je težak život ostavio posljedice i na njegovo zdravlje, pa često zbog srčanih problema ostaje u bolnici.

Ističe da tada djevojčice, od 13 i 14 godina, tada bdiju nad njim i proživljavaju sve probleme.

“Problem je u tome što od te socijale koja ukupno iznosi 131 euro izmirujem elementarne troškove, struju, vodu, nabavljam osnovne životne namirnice, vraćam ratu za šporet. I sada kada je ovog mjeseca izostala, ja sam potpuno bez izlaza“.

On kaže da su mu u Centru za socijalno u Beranama kazali da je riječ o grešci u sistemu i da će to biti ispravljeno idućeg mjeseca.

“Direktor mi je kazao da ne brinem i da će mi sljedećeg mjeseca stići dvije socijale odjednom. Ja želim da mu vjerujem. Ali, dali su mi da izvadim još ko zna koliko potvrda, a ja nemam ni za participaciju“.

On kaže da mu je iz Opštine Berane obećano da će mu priskočiti sa jednokratnom pomoći, kako bi premostio mjesec bez socijale.

U Beranama su socijalna primanja počela da se isplaćuju prošle subote, dan prije parlamentarnih izbora.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić ustvrdio je tada da se to radilo selektivno, na političkoj osnovi, i zatražio od državnog tužilaštva i ministra rada da ispitaju zašto jedan broj korisnika koji nijesu simpatizeri vladajuće partije nije dobio socijalu.

“Neka neko objasni kako to dvadeset i tri porodice sa Taluma nijesu u subotu dobile socijalna primanja, i zašto su pojedini radnici, nakon što je to procurjelo u javnost, išli poslije toga da im prijete tužbama“.

Iz Centra za socijalno su i tada kazali da je riječ o grešci i da će sve biti ispravljeno ove sedmice.

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić je odgovorio da će preispitati ova dešavanja.

Bonus video: