"Drug iz snova, a bez krova": Napušteni psi su uglavnom ranije imali vlasnike

Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ukazao na neodgovoran odnos vlasnika prema psima
1297 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Jadranka Ćetković
Sa okruglog stola, Foto: Jadranka Ćetković

Pas je omiljeni kućni ljubimac, a većina napuštenih pasa u Crnoj Gori su ranije bili vlasnički psi, kazao je danas Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

On je to izjavio na okruglom stolu pod sloganom “Drug iz snova, a bez krova“, koji je organizovala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Kampanja ima za cilj da ukaže na važnost bolje informisanosti i edukacije na temu napuštenih pasa, sa fokusom na odgovorno vlasništvo. To što je većina napuštenih pasa ranije imalo vlasnike dovoljno govori o neodgovornom odnosu prema psima”, kazao je on, dodajući da je najčešće slučaj da se porodica zabavi psom par mjeseci ali da ubrzo odustaju, što ukazuje na neodgovoran odnos

Objasnio je da je zbog svega toga potrebno podići svijest na mnogo veći nivo, na šta obavezuju i zakoni o veterinarstvu, zaštiti i dobrobiti životinja, javnom redu i Zakon o prirodi.

Ivanović je istakao da u okviru aktivnosti vezanih za dobrobit životinja i rješavanje aktuelnih izazova u ovoj oblasti, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove daje i podršku projektima nevladinih organizacija.

“Zbog toga smo u prethodnom periodu preko javnih oglasa Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, finansirali projekte koji su se odnosili na infrastrukturu, podrške sterilazicije pasa”, kazao je on.

Okrugli sto je organizovala delegacija Evropske unije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bonus video: