Drugi krug istraživanja u Jadranu: Naučnici ponovo zaronili u pećine

Ekipa je sada na potezu od rta Platamuni do rta Volujice, a vratiće se i u Lušticu i Donji Grbalj
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 19:48h

U Crnoj Gori još nema zaštićenog područja u moru iako je u toku ili su završeni neki projekti kojima je cilj stvaranje zaštićenog područja u moru (u okolini Petrovca i na području Donjeg Grblja) pa je jasno da je neophodno detaljnije izučiti ta područja i ustanoviti prisustvo važnih staništa i vrsta kako bi se obezbijedila njihova dalja zaštita prema domaćoj i EU legislativi, kazala je dr Vesna Mačić iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Ona je podsjetila da je zahvaljujući donaciji Jugopetrola prošle godine sproveden projekat "Istraživanje budućeg zaštićenog područja u moru "Platamuni" i poluostrva Luštica sa posebnom pažnjom na morske pećine kao potencijalno stanište za ugroženog sredozemnog tuljana".

U tročlanom timu dva su istraživača iz Crne Gore i jedan iz Grčke (foto: Institut za biologiju mora)

"Institut za biologiju mora je sa kolegama iz grčke NVO Archipelagos i crnogorske NVO MedCEM tokom septembra 2013. sproveo istraživanja morskih pećina u toj oblasti i prvi put je stvorena evidencija tih specifičnih staništa koja su inače jedno od prioritentih staništa prema EU Direktivi o staništima i važe za lokacije sa jedinstvenim i visokim biodiverzitetom neophodne i za opstanak tuljana (zaštićene vrste najrjeđeg morskog sisara u Sredozemlju). U cilju podizanja svijesti o važnosti morskih pećina i zaštićene vrste morskih sisara - tuljana, urađene su i brošure koje su podijeljene u školama opština Kotor, Tivat i Herceg Novi u kojima se nalazi istraživano područje. Izvještaji na našem i engleskom jeziku su predati nadležnim institucijama, a rezultati projekta su predstavljeni i na 28. Konferenciji Evropskog društva morskih sisara koji je održan 7-9. aprila, u Liježu, Belgija", kazala je Mačić.

U ekipi je i jedna žena. dr Vesna Mačić iz Instituta u Kotoru

Zahvaljujući novoj donaciji Jugopetrola, kazala je Mačić, u toku je nastavak istraživanja pećina.

"Ovih dana istražujemo područje na potezu od rta Platamuni do rta Volujice, a planiran je i obilazak nekih od najznačajnijih pećina koje smo istraživali prošle godine na području Luštice i Donjeg Grblja. I ove godine je uz Institut za biologiju mora u ovo istraživanje uljučena Aliki Panou iz grčke NVO Archipelagos, kao i Dušan Varda iz MedCEM-a. Nakon terenskog rada i obrade podataka široj javnosti će biti prezentirani rezultati a izvještaji će kao i prošle godine biti dostavljeni nadležnim institucijama i objavljeni u naučnim časopisima", kazala je Mačić.

Galerija

Bonus video: