Društvo na okupu - za jednim stolom Popović, Subotić i Ban

Zajednički imenitelj svih osoba sa fotografije, osim nepoznatog muškarca okrenutog leđima, je bliska saradnja i prijateljstvo sa Đukanovićem
431 pregleda 53 komentar(a)
Stanko Subotić, Vladimir Beba Popović, Duško Ban, Foto: Privatna arhiva
Stanko Subotić, Vladimir Beba Popović, Duško Ban, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.09.2013. 05:28h

Stanko Subotić Cane, kontroverzni biznismen, kojem se trenutno sudi u Srbiji zbog sumnje da je švercom cigareta oštetio srpski budžet, vlasnik Pomorskog saobraćaja Duško Ban, bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije i direktor NVO “Institut za javnu politiku” Vladimir Beba Popović i nepoznati muškarac ručali su juče zajedno u podgoričkom restoranu “Leonardo”.

Sa njima za stolom bio je i Zoran Jovanović, tjelohranitelj premijera Mila Đukanovića, koji je zadužen za Subotićevu bezbjednost dok je u Crnoj Gori. Prema fotografiji koja je poslata “Vijestima”, Jovanović ne učestvuje u razgovoru, već osmatra.

Zajednički imenitelj svih osoba sa fotografije, osim nepoznatog muškarca okrenutog leđima, je bliska saradnja i prijateljstvo sa Đukanovićem. Po obostranom priznanju, on i Subotić su prijatelji, sa Duškom Banom je kum, a sa Popovićem intenzivno komunicira od kada je ovaj došao u Podgoricu prošle godine.

Od tada su se nezavisni mediji našli na udaru brutalne hajke preko dijela medija koje kontroliše Đukanović preko Popovića i ostalih saradnika.

Subotić je ljetos, poslije sedam godina, prvi put kročio u Srbiju jer je bio na Interpolovoj potjernici. U međuvremenu je živio u Ženevi.

Reporteri “Vijesti” snimili su Subotića i Zorana Jovanovića kako 3. septembra ulaze u zgradu u Podgorici u kojoj se nalaze kancelarije Popovićeve NVO. Tog dana se desio incident jer je Popović, 20 minuta kasnije, napao reportere “Vjesti”, psujući ih i vrijeđajući, brišući fotografije i otimajući diktafon.

Policiija je tada saopštila da je Jovanović, koji je Subotića dovezao službenim policijskim automobilom, imao slobodan dan, a da automobil koristi 24 sata. Do sinoć “Vijestima” iz policije nije odgovoreno da li je i juče Jovanović imao slobodan dan.

Popović i Subotić su takođe odavno saradnici, baš kao i Subotić i Ban. Kada je Subotić 1994. u Privrednom sudu u Podgorici registrovao poslovnu jedinicu svoje firme Mia iz Uba (osnovanu 1990. za proizvodnju konfekcije), da bi preko nje, kako se sumnja, švercovao cigarete, njome je rukovodio Ban i drugi Đukanovićev kum Željko Mihajlović.

To je tvrdio nekadašnji Subotićev partner i “svjedok pokajnik” Srećko Kestner, dodajući da je od profita firme Mia on zarađivao 35 odsto, 15 odsto “Đukanovićevi kumovi" a 50 odsto išlo je Canetu.

Prema Kestneru, od zvaničnog poreza na jedan karton cigareta od 36 dolara, u državnu kasu Crne Gore je uplaćivano 20 dolara, šest je išlo za sport, a 10 dolara “za čovjeka”, aludirajući na Đukanovića.

Duško Ban je vlasnik profitabilnog “Pomorskog saobraćaja” iz Kamenara, koje uživa monopol na izuzetno frekvetnoj trajektnoj liniji Lepetane-Kamenari u Boki Kotorskoj.

On je tu firmu preuzeo preko svoje firme “ProHouse”, koja posjeduje 66,58 odsto akcija trajektne firme iz Kamenara. Ostatak od 33,42 odsto pripada Duškovom bratu Dejanu Banu, koji je i izvršni direktor kompanije.

Bonus video: