Država bi trebala da zaštiti vojno-pomorsku zaostavštinu bivšeg Arsenala

U sanducima sa arhivom Arsenala stoji i originalni sertifikat brodograditelja (Boat Builde’s Certificate) parne jahte „Ossero“ iz 1896. godine
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 17:23h

Grupa vojno-pomorskih entuzijasta iz Boke i Podgorice pokrenula je inicijativu da se kompletna vojno-pomorska zaostavština bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta što prije formalno-pravno proglasi za materijalno kulturno dobro pod državnom zaštitom.

Sa inicijativom su zvanično dopisom upoznati ministar kulture i ministar odbrane Boro Vučinić.

Dopis su potpisali nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i bivši načelnik Generalštaba JNA, admiral flote u penziji Branko Mamula, i nekadašnji zamjenik načelnika Generalštaba VSCG i bivši komandant Ratne mornarice VSCG, viceadmiral u penziji Mihailo Žarković.

Kompletnu dokumentaciju Arsenala, izuzetno vrijednu arhivu država Crna Gora, u čijem su oni formalnom vlasništvu, ustupila je kompaniji „Adriatic Marinas“ radi prezentacije javnosti.

Kompletna dokumentacija Arsenala, izuzetno vrijedna arhiva nacrta brodova, naoružanja i opreme, koja datira od kraja 19. do kraja 20. vijeka, te impozantna foto dokumentacija i razni materijalni artefakti, od alata i brodogradilišne opreme, do naoružanja i sredstava ratne tehnike, država Crna Gora, u čijem su oni formalnom vlasništvu, ustupila je kompaniji „Adriatic Marinas“ radi prezentacije javnosti.

Dio eksponata

Materijali izuzetne vrijednosti

Dio tih materijala je od ljetos izložen i dostupan posjetiocima u objektu Muzeja nautičkog nasljeđa Arsenala, koji je otvoren u sklopu nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu, ali je glavnina, posebno kada je dokumentacija u pitanju, i dalje nedostupna javnosti, ali i naučnicima i istraživačima koji bi je željeli detaljnije proučiti.

Napominjući da, nakon formalno-pravnog proglašenja za kulturno dobro i njene zaštite, materijalno-dokumentarno nasljeđe Arsenala treba „stručno obraditi sa stanovišta arhivistike, dokumentaristike i istoriografije“, admirali Mamula i Žarković istakli su da među tim materijalima ima i onih koji su izuzetno vrijedni i sa međunarodnog aspekta.

Tako, na primjer, u sanducima sa arhivom Arsenala, stoji i originalni sertifikat brodograditelja (Boat Builder`s Certificate) parne jahte „Ossero“ iz 1896. godine. Taj brod, javnosti na ovim prostorima poznatiji pod imenom „Dalmat“, je nekadašnja lična jahta austrougarskog nadvojvode Karla Stefana Habsburga i jedini je sačuvani brod austrougarske ratne mornarice.

U Hrvatskoj, gdje se sada nalazi, taj brod je proglašen nacionalnim kulturnim dobrom, a tamo još niko ne zna da je originalna potvrda brodograditelja te jahte – tršćanskog brodogradilišta STT iz 1896, danas u Tivtu.

Galerija

Bonus video: