Država da pomogne domaću proizvodnju sredstava za dezinfekciju

Hemko stoji na raspolaganju sa svim proizvodnim kapacitetima, ali mu nedostaje materijal i ambalaža, poručuje vlasnik Slavko Rakočević
3090 pregleda 3 komentar(a)
Trenutno usmjereni na proizvodnju sredstava za dezinfekciju: Hemko, Foto: Hemko
Trenutno usmjereni na proizvodnju sredstava za dezinfekciju: Hemko, Foto: Hemko

Crnogorski proizvođač sredstava za higijenu “Hemko” posluje otežano i bez pomoći države u omogućavanju uvoza potrebnih sirovina, neće moći da obezbijedi adekvatna sredstva za sprečavanje širenja virusa Covid 19, poručio je vlasnik preduzeća Slavko Rakočević.

On je “Vijestima” kazao da su proizvodni kapaciteti u ovom momentu usmjereni isključivo ka proizvodnji sredstava za dezinfekciju.

Trenutno usmjereni na proizvodnju sredstava za dezinfekciju: Hemko
Trenutno usmjereni na proizvodnju sredstava za dezinfekciju: Hemko(Foto: Hemko)

“Uslovi rada u kojima radimo su svakako otežani, sa više aspekata, kako zbog uvedenih mjera zabrane uvoza sirovina koje uzrokuju otežan proces proizvodnje, tako i zbog zabrinutosti za preko 20 radnika i straha od zaraze koju je jako teško iskontrolisati, bez obzira na upotrebu zaštitne opreme koju svaki zaposleni nosi u toku procesa rada”, kazao je Rakočević.

Firma Hemko postoji 22 godine i trenutno je jedini proizvođač sredstava za higijenu, proizvoda na bazi hlora i dezinfekcionih sredstava.

“S obzirom na to da su trenutno na snazi mjere zabrane izvoza proizvoda i sirovina iz ove oblasti iz država naših partnera proizvodnja će vrlo brzo biti obustavljena zbog nedostatka potrebnih materijala i ambalaže. Ako bude potrebno, zapravo potreba već postoji, nećemo moći održati kontinuitet u proizvodnji zbog aktuelnih mjera”, kaže Rakočević.

Opterećeni i brigom za oko 20 radnika i strahom od zaraze: Rakočević
Opterećeni i brigom za oko 20 radnika i strahom od zaraze: Rakočević(Foto: Nenad Joksimović)

Dodaje da u interesu, prije svega, zdravlja građana Crne Gore Hemko stoji na raspolaganju sa svim svojim proizvodnim kapacitetima, ali bez pomoći države oko omogućavanja uvoza sirovina, nije u mogućnosti da bude još dugo neko ko je kao jedini proizvođač u Crnoj Gori, u prilici da obezbijedi adekvatna sredstva za sprečavanje širenja virusa Covid 19, poput asepsola, dezihanda i antibakterijskog sapuna.

Hemko je počeo da radi 1998. godine sa ciljem da izraste u kompaniju sa modernom tehnologijom i kvalitetnim proizvodima u oblasti higijene, navedeno je na sajtu preduzeća.

Odluka Srbije da zabrani izvoz osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu zabrinula je crnogorske privrednike zbog snabdijevanja proizvodima sa tog tržišta i zbog nemogućnosti obezbjeđivanja sirovina i rezervnih dijelova za sopstvenu proizvodnju.

Odluku Srbije kritikovao crnogorski premijer Duško Marković tokom video-konferencije 17. marta na kojoj su, pored lidera zemalja Zapadnog Balkana, učestvovali i austrijski kancelar Sebastian Kurz i evropski komesar za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

“Uz puno razumijevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, vjerujem da zatvaranje tržišta i ekonomija te blokiranje resursa i avansno plaćene robe, nijesu izraz solidarnosti, ni evropskih vrijednosti“, rekao je tada Marković.

Donirali hlor u vrijednosti 10 hiljada eura

Rakočević je kazao da su Glavnom gradu donirali hlor u vrijednosti deset hiljada eura.

“Ono što želim da istaknem je da smo donirali hlor u vrijednosti od 10.000 eura od koga se napravio rastvor za preko 700 cistijerni kojima se ovih dana sterilišu bulevari, ulice i područja oko vitalnih institucija grada”, rekao je Rakočević.

Bonus video: