Država da zaustavi otimanje zemlje i divlju gradnju

Tužilaštvo i policija hitno treba da utvrde ko je, i uz čiju dozvolu, gradio na državnom zemljištu, istakla je Azra Jasavić
144 pregleda 3 komentar(a)
Vranići, Foto: Vesko Belojević
Vranići, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2014. 19:13h

Mještani Vranića i Azra Jasavić iz Pozitivne podnijeli su juče krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje u tom naselju.

Oni su Tužilaštvu, Upravi policije i Osnovnom sudu, prijavili NN lica, zbog gradnje na državnom zemljištu.

Pored starog puta u Vranićima, koji se nekada koristio za gonjenje stoke, bagerom su i juče na državnom zemljištu kopani temelji za kuću.

Mještanin Rajo Bojanić tvrdi da su proteklih dana pokušavali na svaki način da dođu do građevinske inspekcije, na koju ih je prethodno uputila policija, ali da su tek juče uspjeli da podnesu prijavu Upravi za inspekcijske poslove.

Jasavić je ocijenila da je neophodno da tužilaštvo i policija utvrde o čemu je riječ i zašto je neko počeo gradnju na državnom zemljištu uoči izbora.

“Očigledno je da se nešto neobično dešava u Gornjim Vranićima... Ako nadležni ne utvrde u dogledno vrijeme o čemu je riječ, očigledno je da se radi za nečiji interes i da neko dozvoljava da se radi na štetu Glavnog grada”, kazala je Jasavić.

Ona je istakla da je u Vranićima, “na obodu sela”, primijetila dosta kuća izgrađenih na državnom zemljištu, naglasivši da hitno treba utvrditi ko je gradio, a ko to dozvolio.

“Vijesti” su još krajem aprila pisale o gradnji kuća na državnom zemljištu u Vranićima, ali i o probijanju i asfaltiranju puteva koji vode do njih...

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče desetak novih kuća na državnom zemljištu i još toliko placeva, zagrađenih drvenim kolcima, a radnici koji su juče kopali temelje za kuću na državnom zemljištu nijesu bili raspoloženi za priču.

Bojanić je kazao da uzurpatori grade na uskom pojasu državnog zemljišta, koje se nalazi između puta i privatnih, urbanizovanih parcela.

Uoči izbora - sve može

Bojanić je istakao da su mještani prije nekoliko decenija skupo platili probijanje puta, a da danas nepoznati ljudi uoči izbora uzurpiraju državno zemljište i grade.

“Najgore je što zagrađuju placeve uz naša imanja, pa nam ruše ograde i bacaju otpad na naša imanja”, kazao je Bojanić.

Tvrdi da su nelegalni graditelji zagradili plac uz imanje njegove komšinice, koja sada ima samo jedan izlaz na put.

“Neko je zagradio parcelu između njene međe i puta i gradi, a sve što iskopa baci na njenu ogradu”, kazao je Bojanić.

Bonus video: