Država ne haje za septičke jame i milione

Opština Budva ne može da naplati milione eura za legalizaciju brojnih izgrađenih objekata do donošenja planske dokumentacije koja je u fioci...
198 pregleda 5 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Horvatoszaginfo
Sveti Stefan, Foto: Horvatoszaginfo
Ažurirano: 17.06.2017. 19:45h

Brojne građevine u elitnom turističkom naselju Sveti Stefan izgrađene su bez građevinske dozvole i koriste septičke jame, jer se deceniju čeka urbanizacija.

Mještani upozorovaju da Detaljni urbanistički projekat “Sveti Stefan - Šumet” i dalje “čami u fioci”, dok Opština Budva propušta priliku da naplati milione eura za legalizaciju brojnih izgrađenih objekata koji se koriste u lične i turističke svrhe.

Uprkos tome što novog urbanističkog projekta nema i što je stari uveliko prevaziđen, preko puta grad hotela Sveti Stefan intenzivno se gradilo u protekloj deceniji.

Upućeni tvrde da su Sveti Stefan i Šumet jedno od najvećih divljih gradilišta na primorju.

Mještani su pozvali gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da ponovo proslijedi predlog nacrta projekta “Sveti Stefan - Šumet“, kako bi se prekinula desetogodišnja agonija.

Nakon što je bivši ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović početkom prošle godine odbio plan, mještani su pozvali gradsku upravu da ga proslijedi njegovom nasljedniku - Pavlu Raduloviću, koji je, kako kažu, pokazao spremnost za donošenje planskih dokumenata.

“Uvjerenei smo da ne postoje neki skriveni, lični ili bilo kakvi interesi, da se plan ne usvoji. Kao što se desilo sa planskim dokumentom za lokalitet Smokvica, gdje je pokazana dobra volja, to isto može da se ponovi i za Sveti Stefan... U Minstarstvu su se stvari očigledno promijenile, pa je planski dokument za Smokvicu usvojen, dok za Sveti Stefan i dalje čami u fioci“, poručili su mještani u dopisu upućenom Krapoviću.

Odluka o izradi projekta “Sveti Stefan - Šumet“ koji je planski razradio 15 hektara najatraktivnijeg dijela naselja iznad lijeve svetostefanske plaže, datira iz 2006.

Tada je Opštini Budva dostavljena radna dokumentacija nacrta

Tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača je 2009. utvrdio nacrt projekta i stavio ga na javnu raspravu.

Obrađivač je razmotrio predloge, primjedbe i sugestije, a nadležna ministarstva dala su mišljenje još 2008.

Tek 2012. Opština podnosi zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za davanje saglasnosti, ali dobija negativno mišljenje.

Mještani u dopisu navode da je 2012. organizovan sastanak sa čelnim ljudima Ministarstva, kome je prisustvovao i obrađivač, i da je “zaključeno da se u roku od dvije do tri nedjelje u plan unesu dogovorene odluke”.

“I da se vrati na razmatranje u Ministarstvo, uz obećanje tadašnjeg ministra Predraga Sekulića i saradnika da će ekspeditivno operacionalizovati postignuti dogovor. Nakon toga, nekoliko godina nije bilo nikakvih aktivnosti. Obrađivač je na jesen 2015. inicirao da se aktuelizuje problematika. Ministarstvu je dostavljen korigovani predlog koji je dobio negativno mišljenje. Sve to liči na vrzino kolo u kome se Ministarstvo igra sa obrađivačem i stanovništvom Svetog Stefana. Sve konstatacije i zaključci iz posljednjeg mišljenja Ministarstva su neutemeljene, nepotkrepljene i nedobronamjerne“, poručuju mještani u dopisu.

Fekalije se izlivaju na plažu, šetalište obećavaju više od dvije decenije

Donošenje plana riješilo bi i najveću crnu ekološku tačku na budvanskoj rivijeri.

Prvi red izgrađenih vila u Šumetu, uz samu svetostefansku lijevu plažu, nije na kanalizacionioj mreži, a brojni objekti imaju septičke jame, zbog čega se nerijetko fekalije izlivaju na plažu. Jedno od rješenja je izgradnja šetališne staze, u kojoj bi bila smještana sva infrastruktura. Iako sve vlasti, pa i aktuelna, najavljuju relizaciju projekta već pune dvije decenije, ništa nije urađeno po tom pitanju.

Nova budvanska vlast najavila je da će ove godine izraditi projekat za šetalište.

Apsurd je da se projekt radi s obzirom da je obrađivač plana to uradio još prije nekoliko godina.

“Vijesti” su imale uvid u animaciju kako bi pješačka staza trebalo da izgleda.

Bonus video: