Država plaća ceh: Goveda kupuju po Mugošinom modelu

Nadoknada štete stočarima za goveda koja su usmrćena ili uginala zbog bolesti kvrgave kože
10 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.09.2016. 19:57h

Vlada je juče usvojila informaciju o nadoknadi štete stočarima za goveda koja su usmrćena ili uginala zbog bolesti kvrgave kože.

Do odlaganja u prethodna dva četvrtka došlo je zbog toga jer predstavnici izvršne vlasti nijesu uspjeli da se usaglase hoće li usvojiti informaciju koju je tim povodom sačinio ministar poljoprivrede Budimir Mugoša, ili onu potpredsjednika Vlade Petra Ivanovića.

Tada su opozicioni ministri napustili sjednicu Vlade, optuživši Ivanovića da se miješa u rad Ministarstva poljoprivrede.

Vlada je jednoglasana da stočarima treba pomoći i za tu namjenu postoji 1,1 milion eura u budžetu Ministarstva poljoprivrede.

Kako “Vijesti” saznaju, odbačen je predlog Ivanovića da se dobavljač grla oslobodi plaćana PDV-a.

Ministar finasija Raško Konjević ranije je objasnio da se time krši zakon, da se u takvim slučajevima plaća niži PDV, po stopi od sedam odsto, da ne smije biti privilegovanih i da Ministarstvo ne dozvoljava usvajanje nezakonitih zaključaka.

Bolest kvrgave kože odnijela je više od 500 grla govedi. Nadležni su kasnili sa vakcinacijom, a potom se sporili ko je odgovoran za to.

Vlada je usvojila i informaciju o otkupu jagnjadi i Instrukciju o evidenciji otkupa i plaćanje PDV za 2016.

Investiciono razvojni fond zadužen je da otvori posebnu kreditnu liniju namijenjenu finansiranju mesnih industija za realizaciju otkupa, u iznosu od dva miliona eura, saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: