Država ukida šankove u i oko Starog grada?

Iz Opštine saopštili da se povlači Plan privremenih lokacija dok se oko nekih pitanja ne usaglase sa predstavnicima Uprave za zaštitu kulturnih dobara
110 pregleda 45 komentar(a)
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.02.2016. 06:50h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije dala saglasnost na plan Opštine Budve u vezi ugostiteljskih terasa unutar i izvan starogradskih bedema, zbog čega su lokalne vlasti povukle taj dokument.

Iz Opštine je saopšteno da se povlači Plan privremnih lokacija za period 2016. do 2018. godine, dok se oko nekih pitanja ne usaglase sa predstavnicima te državne institucije.

Kao iznuđenu mjeru, produžili su važenje starog plana do 1. aprila.

Prema informacijama “Vijesti”, Uprava za zaštitu kulturnih dobara zamjerila je na koji način su raspoređene predviđene privremene lokacije u kontakt zoni Starog grada, kao i unutar tog kulturno - istorijskog spomenika.

Povučenim Planom unutar i ispred starogradskih zidina, predviđeno je postavljanje 36 ugostiteljskih terasa, od kojih polovina unutar Starog grada.

Isti dokument dozvoljavao je da se uz zidine postavi i šest otvorenih šankova.

Iz Mjesne zajednice Stari grad još ranije pozvali su gradske vlasti da prilikom izrade tog dokumenta ne ponove greške koje su do sada činili, a kojima je “degradiran ovaj spomenik kulture”.

“U Starom gradu i oko zidina je 40 kafana sa oko 11.000 kvadrata pod stolovima i stolicama. Svi oni rade samo noću, a po danu i po noći pješaci se nemaju kuda kretati. Po važećem Urbanističkom projektu Starog grada, ima samo sedam kafana, taverni i sl. Gotovo nijedan restoran i kafana nemaju separatore masti, ventilacione kanale iz kuhinja, prostor za organski otpad, toaletne prostorije i WC, niti zadovoljavaju ugostiteljske standarde. Kanalizacija sve slabije funkcioniše, pa se u sezoni osjećaju permanentni neprijatni mirisi, zbog prikopčavanja na kišnu kanalizaciju i uopšte nefunkcionisanje kanalizacije”, piše u otvorenom pismu iz Mjesne zajednice, koje su lokalnim vlastima poslali još u novembru

Oni su zahtijevali da se ugostiteljstvo u i oko Starog grada smanji za 50 odsto.

Bonus video: