Država uz pomoć EU priprema dokumente za upravljanje otpadom

Lis je poručio i da Crna Gora mora ubrzati reforme u oblasti upravljanja otpadom i povećati investicije
80 pregleda 0 komentar(a)
Upravljanje otpadom, SIniša Stanković, Foto: Mrt.gov.me
Upravljanje otpadom, SIniša Stanković, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 14.12.2012. 14:21h

Šef sektora za implementaciju projekata delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis ocijenio je da je Crna Gora napredovala u oblasti upravljanja otpadom, ali je i dalje veliki problem što se većina otpada odlaže na otvorenim lokacijama i neovlašćenim smetlištima.

On je tokom prezentacije projekta “Priprema i implementacija državnog i lokalnih planova upravljanja otpadom” kazao da statistike EU pokazuju da svaka osoba godišnje proizvde šest tona čvrstog otpada.

“Zbog toga je EU razvila jasnu politiku upravljanja otpadom koja ima za cilj zaštitu životne sredine. Dakle, pokušavamo da transformišemo otpad u neku vrstu resursa. Upravljanje otpadom reciklažne industrije u EU ima promet od 145 milijardi eura i zapošljava oko dva miliona ljudi“, kazao je on i dodao da je Evropska komisija mišljenja da Crna Gora mora da radi naporno da tu oblast uskladi sa zaknodavstvom EU i obezbijedi efikasno sprovođenje.

Lis je poručio i da Crna Gora mora ubrzati reforme u oblasti upravljanja otpadom i povećati investicije. Rezultat koji se očekuje od projekta koji se finansira iz IPA fondova biće dva strateška dokumenta za integrisano upravljanje otpadom u zemlji, jedan na lokalnim, a drugi na državnom nivou.

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković istakao je da će planovi za upravljanje otpadom poslužiti opštinama da steknu iskustvo u toj oblasti. On je dodao da je zakon o upravljanju otpadom koji je usvojen prije godinu dana harmonizovan sa evropskim zakonodavstvom, ali i priznao da je sprovođenje zakona jedan od najvećih izazova za državu.

Projekat Priprema i implementacija državnog i lokalnih planova upravljanja otpadom trajaće 18 mjeseci, a iz IPA fondova za njega je izdvojeno 77.000 eura

„Ono što jeste najveći izazov za Crnu Goru u ovom trenutku jeste implementacija tako usvojenom zakonodavnog okvira. Da bi mogli da imamo adekvatnu implementaciju odnosno da bi mogli te zakonom utvrđene obaveze da sprovodimo na maksimalno efikasan i za građane Crne Gore ekonomski racionalan i prihvatljiv način, onda moramo i da napravimo državni plan upravljanja otpadom odnosno lokalne planove upravljanja otpadom“, objasnio je Stanković.

Generalni sekretar zajednica opština Crne Gore Rajko Golubović kazao je da su u opštinama svjesni da imaju naveću odgovornost i obaveze u procesu ostvarivanja planova za upravljanje otpadom.

„Sa druge strane, lokalna samouprava kao sastavni dio sistema javne uprave svakako predstavlja značajnu kariku u lancu aktera od kojih se očekuje značajni potezi i promjene koje će doprinijeti ispunjenju uslova za ulazak u EU. Lokalnu samoupravu na tom polju očekuje puno posla“poručio je on.

Vođa Projekta, Evald Spitaler, naveo je da će fokus biti na finansijskoj isplativosti upravljanja otpadom. Treba naučiti, kako je kazao, kako da se ponovo koristi otpad i iz njega izvuče energiju, kao i da je to velika prilika za zaradu.

Projekat Priprema i implementacija državnog i lokalnih planova upravljanja otpadom trajaće 18 mjeseci, a iz IPA fondova za njega je izdvojeno 77.000 eura.

Bonus video: