Država zaustavila posao od pet miliona

Komisija za kontrolu javnih nabavki utvrdila nepravilnosti, Opština će morati da plati 21.400 eura
137 pregleda 0 komentar(a)
Toplana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Toplana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.09.2017. 19:32h

Komisija za kontrolu javnih nabavki poništila je tender Opštine Pljevlja za izbor izvođača radova za izgradnju gradske toplane.

Komisija je poništila tender jer je utvrdila da ugovor o javnoj nabavci nije u skladu sa uslovima utvrđenim tenderskom dokumentacijom.

“Pozivom za javno nademetanje predviđen je rok izvršenja ugovora do 30. septembra 2017. a članom 5 Nacrta ugovora izvođač se obavezuje da će radove izvesti u periodu od deset mjeseci“, piše u obrazloženju rješenja Komisije.

Toplana je trebalo da se gradi u pljevaljskom naselju Radosavac, a procijenjena vrijednost radova je oko pet miliona eura.

Izgradnjom toplane u industrijskoj zoni, zatvorila bi se kotlarnica u Skerlićevoj ulici, označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima.

Komisija je tender poništila po službenoj dužnosti, nakon što je gradonačelnik Mirko Đačić u februaru odlučio da obustavi tender jer nije pristigla nijedna ispravna ponuda.

Nakon toga, Komisiji za kontrolu javnih nabavki žalbu je uložio Konzorcijum „Via ocil“ iz Beograda i “Tim Company” iz Pljevalja i DOO “IMP Promont” iz Ljubljane.

Zbog propusta u pripremi tenderske dokumentacije, Opština će morati da plati 21.400 eura, po 8.000 firmama koje su se žalile na ime uplaćene naknade za vođenje postupka, i 5.400 eura na ime troškova sastavljanja žalbe.

Na tenderu za izgradnju toplane dostavljene su četiri ponude.

“Ezoteh solujšnz” DOO Novi Beograd dostavio je ponudu vrijednu 4,79 miliena eura.

Ponuda “IMP Promont” iznosila je 4.989 100 eura, s tim da je 880.000 zaračunato kao donacija.

Ponudu je dostavila i firma “Via ocel” DOO Beograd u iznosu od 4.528.987 eura i “Montevar Metalna Lola” DOO Beograd - 4. 471.001 euro.

Đačić je nedavno izjavio da procedura kod Komisije traje dugo.

Bivši potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić na javnoj raspravi o izgradnji toplane, u novembru prošle godine, kazao je da bi trebalo da se uradi tokom 2017. godine, a sljedeće cjevovod do grada, u dužini od oko dva kilometra.

“Očekujemo da bi nova toplana mogla početi sa radom početkom grejne sezone 2018”, rekao je tada Ćurčić.

On je najavljivao da će se u 2017. graditi i sekundarna mreža toplovoda u gradu, ali do danas ništa od toga nije urađeno.

U prvoj fazi gradila bi se toplana kapaciteta 6,5 megavata iz koje će moći da se zagrijeva oko 65.000 metara kvadratnih prostora.

Trenutno se iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj zagrijava oko 30.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, uglavnom u centru grada.

Izgradnjom nove gradske toplane, drastično će se samnjiti zagađenje u Pljevljima, tvrdi profesor Drago Blečić, jedan od obrađivača Elaborata o uticaju na životnu sredinu.

Toplana bi radila na biomasu i imala dva dimnjaka, visine 20 do 25 metara, sa elektrofilterima.

Bonus video: