Državljanka Srbije završila pravo u Podgorici, al u Srbiji nema posla

Srbija ne omogućava zapošljavanje pravnika iz okruženja, jer ne dozvoljava nostrifikaciju njihovih diploma
570 pregleda 15 komentar(a)
pravnii_1, Foto: L. ZEKOVIĆ
pravnii_1, Foto: L. ZEKOVIĆ
Ažurirano: 28.09.2017. 19:55h

Državljanka Srbije i diplomirani pravnik Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Almira Mustajbegović više od godinu dana bezuspješno pokušava da crnogorsku diplomu nostrifikuje u matičnoj zemlji.

Iako se obraćala raztličitim institucijama Crne Gore i Srbije, uvijek je dobijala isti odgovor - mora da čeka priznavanje diplome u Srbiji, jer sjeverni crnogorski susjed mijenja zakone u toj oblasti.

“Tako je i moj život na čekanju do dogovora ove dvije države. U Crnoj Gori sam stranac koji nema mogućnost da odradi pripravnički u državnoj instituciji, a u Srbiji mi ne priznaju diplomu jer dolazi iz druge države”, ispričala je Mustajbegović “Vijestima”.

U Crnu Goru je došla sa namjerom da upiše Medicinski fakultet, ali te godine ustanova nije primala strane državljane. Upisala je Pravni fakultet UCG, koji je kao stranac plaćala, a ujedno je plaćala i troškove života u Podgorici, jer kao strani državljanin nije imala pravo na smještaj u studentskim domovima i ishranu u menzama.

“I nakon svega toga, Crna Gora ne uspijeva da zaštiti svog diplomiranog pravnika, pa se izvlači zaključak da su moje diplome u ovom trenutku bezvrijedne”, kaže Mustajbegović.

Već godinu dana ona pokušava da sazna zašto Srbija ne želi da nostrifikuje njenu diplomu, jer je propis na koji se poziva tek u formi nacrta. “ Takođe, pokušavam da doznam zašto crnogorski resor prosvjete ne iskoristi mehanizam koji je dostupan shodno Lisabonskoj konvenciji, čiji su potpisnici obje zemlje. Ukoliko zemlje ne mogu da riješe problem, obraćaju se Komitetu za praćenje primjene konvencije, gdje svaka država ima svog predstavnika. Komitet onda rješava problem”, ističe Mustajbegović.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da Srbija ne priznaje diplome pravnih fakulteta iz okruženja, a ukoliko to kandidat traži kako bi se uključio na tržište rada.

Diplome srbijanski ENIC centar nostrifikuje ukoliko kandidat želi da sljedeći nivo studija nastavi na ustanovama u Srbiji.

Iz crnogorskog Ministarstva prosvjete kazali su da su zatražili obrazloženje od Centra za informisanje o priznanju inostranih školskih isprava za svrhu zapošljavanja u Srbiji (ENIC centar).

Ministar Damir Šehović će se obratiti srbijanskom kolegi Mladenu Šarčeviću, kako bi se našao način, rečeno je “Vijestima”, da se zaštiti interes crnogorskih studenata.

Veći dio obrazovnih isprava, koje Crna Gora potvrđuje, dolazi sa srbijanskih ustanova, čak i sa onih koje, poput Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, nemaju akreditacije za programe u Srbiji, a rade na osnovu licence iz 2005.

Crna Gora godišnje nostrifikuje oko 2.000 diploma.

Na čekanju 200 diploma, a samo se ja bunim

Mustajbegović je istražila zakone koji bi joj omogućili da riješi problem priznavanja svoje diplome.

“Iz ENIC centra, koji se bavi priznavanjem diploma u Srbiji, rekli su da sve može da potraje još dvije godine, dok se novi propis ne usvoji. Rekli su mi da je na čekanju 200 diploma sa raznih pravnih fakulteta iz Crne Gore i regiona, a da se jedina ja bunim.

Kao pravnik znam da ne postoji vakuum: koristiš se postojećim zakonom dok ne usvojiš novi. Još se uz to krši i Lisabonska konvencija. A u Srbiji je samo, zbog uticaja stručne pravne javnosti obustavljena primjena postojećeg propisa, do usvajanja Zakona o profesijama od javnog interesa”, poručuje Mustajbegović u izjavi za “Vijesti”.

Bonus video: