Državna zastava iznad vrata MUP-a u Kolašinu pocijepana

Kako je za “Vijesti“ kazala šefica te filijale Verica Aničić, koja je od nedavno na toj funkciji, zastava će ubrzo biti zamijenjena novom
162 pregleda 33 komentar(a)
zastava Kolašin policija, Foto: Dragana Šćepanović
zastava Kolašin policija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.01.2014. 19:02h

Iznad ulaznih vrata filijale za upravne unutrašnje poslove MUP-a na zgradi kolašinske policije, istaknuta je iscijepana državna zastava, o čemu je “Vijesti”, uz propratnu fotografiju, obavijestio čitalac.

Uprkos tome što je članom 11 Zakona o državnim simbolima precizirano da se “grb i zastava ne smiju upotrebljavati ako su oštećeni ili ako su zbog izgleda nepodobni za upotrebu“, te da se u tom slučaju povlače iz upotrebe, zastavu na zgradi policije, koja je gotovo uništena i pocijepana u nekoliko djelova, još niko ne uklanja.

Iako je filijala za upravne poslove MUP-a smještena sa donje strane zgrade, u neprometnoj ulici, državni simbol u dronjcima nemoguće je ne primjetiti.

Kako je za “Vijesti“ kazala šefica te filijale Verica Aničić, koja je od nedavno na toj funkciji, zastava će ubrzo biti zamijenjena novom. Ona kaže da je zastava najvjerovatnije uništena u nedavnom nevremenu.

"Jutros sam poslala dopis u kojem tražim da nam se pošalje nova zastava. Najvjerovatnije da je ova koja je istaknuta oštećena nedavno. Bio je jak vjetar, pa je iscijepana na metalnim djelovima krova. Slažem se da je najbolje bilo da smo je odmah uklonili. No, greška će ubrzo biti ispravljena", kazala je Aničić.

Kršenje Zakona o državnim simbolima je praksa već godinama ispred same zgrade Skupštine Crne Gore, gdje se vijore zastave koje svojim proporcijama ne odgovaraju zakonski propisanoj formi.

Po Zakonu, zastava Crne Gore je crvene boje, sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan.

Zakonom je utvrđeno da će se novčanom kaznom od desetostrukog do tridesetostrukog iznosa minimalne zarade kazniti pravno lice “ako upotrijebi oštećene ili nepodobne za upotrebu Grb ili Zastavu”.

Bonus video: