Državne organe ne zanima e-uprava

Svega šest odsto građana koristi portal e-uprave, uprkos tome što 70 odsto stanovništva ima internet
3 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2017. 19:54h

Uprkos tome što ih na uvođenje elektronskih servisa obavezuje zakon i što imaju obezbijeđenu tehničku podršku u realizaciji, većina državnih organa građanima i privredi još nije ponudila usluge putem portala elektronske uprave (eUprava.me).

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) navode da preko tog portala svoje usluge pruža svega 30 od 54 organa uprave, te da to govori o njihovoj nedovoljnoj aktivnosti na razvoju servisa eUprave. Razlog tome, kako je "Vijestima" saopšteno iz resora koji je, formiranjem nove Vlade, preuzeo nadležnosti i obaveze nekadašnjeg Ministarstva za informaciono društvo, mogu biti otpor prema novom načinu rada, te nerazumijevanje stvarnih benefita koje taj način poslovanja donosi.

"Valjani razlozi za to ne postoje, budući da MJU pruža potpunu tehničku i svaku drugu podršku organima u uspostavljanju elektronskih usluga", kazali su iz tog resora.

Osnovni cilj e-uprave je da poveća dostupnost javnih službi građanima i privredi. E-uprava bi trebalo da pospješi efektivnost države u upravljanju, kao i da joj omogući bolji uvid pri raspoređivanju ekonomskih i socijalnih resursa. Dodatno, e-uprava bi trebalo da omogući i uveća interakciju između države, fizičkih i pravnih lica, kako bi se stimulisao politički, socijalni i ekonomski razvoj države.

Zakonom o elektronskoj upravi koji je usvojen 2014, portal e-uprave je prepoznat kao centralna tačka pristupa organima, podsjećaju iz Ministarstva na čijem čelu je Suzana Pribilović.

Prema istom zakonu, institucije su bile u obavezi da pripreme odgovarajuće aplikativno rješenje za prijem svih vrsta zahtjeva kojje je tim institucijama moguće podnijeti u elektronskom obliku. Državni organi su za uspostavljanje usluga u elektronskom obliku imali 18 mjeseci. Taj rok je istekao početkom prošle godine.

"Kako svi organi još nisu ispoštovali predviđene rokove, uložićemo dodatan napor da se taj proces što prije završi", kazali su u MJU. Nekim institucijama je sugerisano da podignu nivo usluga na viši nivo i to je značilo da, osim što korisnicima pružaju opšte informacije poput adrese, broja telefona institucije, opisanih procedura podnošenja zahtjeva, servis unaprijede dodavanje mogućnosti elektronskog podnošenja formulara, prilaganja skeniranih i digitalno potpisanih dokumenata...

"Na taj način, elektronski servis bi bio zaokružen i pružao bi veći nivo usluga korisnicima", navode iz MJU.

Iz Instituta alternativa nedavno je saopšteno da svega šest odsto građana koristi portal e-uprave. Istraživanje je za potrebe te organizacije realizovala agencija Ipsos. Iz MJU navode da je lani na portalu podnijeto 8.807 zahtjeva, te da je portal e-uprave posjetilo preko 400.000 korisnika. Na portalu je od početka rada do kraja 2015. registrovano 24.338 korisnika. Lani je registrovano 10.526 novih korisnika, navodi se u Informaciji o radu e-uprave za 2016, koju je nedavno objavila Vlada. U MJU su uvjereni da su crnogorski građani spremni za servis e-uprave.

"Gotovo 70 odsto stanovništva Crne Gore koristi internet, od toga skoro 80 odsto koristi društvene mreže, informiše se putem interneta... Dakle, postoji kritična masa korisnika koja je zainteresovana za neku vrstu usluga na internetu", kazali su iz MJU.

Policija ne odgovara na zahtjeve

Najviše usluga na portalu e-uprave pružaju Agencija za zaštitu životne sredine (22), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (21), te Direkcija za zaštitu tajnih podataka i Zavod za metrologiju (po 15).

Iako se resor Milutina Simovića nalazi u vrhu liste onih koji pružaju usluge na portalu, MRSS je na čelu i među onima koji u toku 2016. nijesu ažurirali usluge. Pored MRSS, koje nije ažurirali 17 svojih usluga, usluge nisu ažurirali ni Uprava policije (4), Uprava za kadrove (3), Ministarstvo nauke (2) i Ministarstvo rada i socijalnog staranja (1).

Od 30 institucija koje su davaoci e-usluga, iako je zakonom obavezna, samo Uprava policije nema imenovanu odgovornu osobu koja administrira, obrađuje i uređuje e-usluge. Upravi policije su, navodi se u Informaciji, upućeni brojni zahtjevi, ali oni nisu dostavili odgovor po pitanju usluga koje pružaju na portalu.

Bonus video: