Đukanović: Crna Gora će nastaviti da podržava ciljeve održivog razvoja

„U skladu sa transformativnim karakterom Agende, u Crnoj Gori smo se opredijelili za sprovođenje uzajamno usklađenih, integrisanih, dugoročnih mjera održivog razvoja“, rekao je Đukanović
1295 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora će, u okvirima svojih mogućnosti, nastaviti da maksimalno podržava transformaciju razvoja utemljenu na ubrzavanju implementacije ciljeva i zadataka održivog razvoja, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je na Samitu o ciljevima održivog razvoja u Njujorku kazao da je to još jedna prilika da se potvrdi politička volja za dostizanje definisanih ciljeva, ali i podijele praktična iskustva.

„Tim prije što shodno nalazima izvještaja generalnog sekretara, odsustvo nedovoljno ambicioznog globalnog odgovora rezultira da najranjivije kategorije stanovništva i zemlje nastavljaju da u najvećoj mjeri osjećaju posljedice spore primjene Agende 2030“, dodao je Đukanović.

On je rekao da je uvjeren da se buduće aktivnosti moraju pažljivo planirati, kako bi uključivale kontinuirani angažman svih zainteresovanih subjekata u generisanju novih ideja za postizanje vizije održivog razvoja.

„U skladu sa transformativnim karakterom Agende, u Crnoj Gori smo se opredijelili za sprovođenje uzajamno usklađenih, integrisanih, dugoročnih mjera održivog razvoja“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, u okviru tekuće reforme sistema upravljanja održivim razvojem, Crna Gora jača postojeće funkcije Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i uspostavlja centralnu, horizontalno pozicioniranu organizacionu jedinicu unutar sistema javne uprave za sprovođenje Strategije.

Đukanović je kazao da se optimalni učinci postižu uzajamnim usklađivanjem aktivnosti brojnih nadležnih subjekata na državnom i lokalnom nivou.

Prema njegovim riječima, potencijal Crne Gore u kontektsu prelivanja kako pozitivnih tako i negativnih efekata nacionalnih odgovora je neznatan u globalnom kontekstu.

„S tim u vezi, a u skladu sa pristupom da niko ne treba biti izostavljen, smatramo da se moraju uspostaviti optimalni mehanizmi razmjene pouzdanih podataka o nacionalnim postignućima, kako bi globalni izvještaji u što većoj mjeri reflektovali objektivno stanje“, istakao je Đukanović.

On je pozvao na snaženje mehanizama razmjene informacija između sistema Ujedinjenih nacija i zvaničnih nacionalnih institucija.

Kako je kazao, ubrzavanje sprovođenja ciljeva mora biti utemeljeno na integrativnom karakteru nacionalne politike održivog razvoja.

„Zato je u Crnoj Gori napravljen otklon od sektorskog pristupa, a nacionalna politika održivog razvoja utemeljena na horizontalnom, multisektorskom strateškom planiranju“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, uzajamna povezanost ne manje od pet ciljeva održivog razvoja ostvarena je prilikom definisanja pojedinačnih strateških mjera održivog razvoja.

Na taj način su, kako je kazao, uvećani sinergijski efekti usklađene implementacije zadataka održivog razvoja.

Posebno je, smatra Đukanović, značajan integrativni karakter mjera usmjerenih na jačanje strateškog opredjeljenja Crne Gore ka uspostavljanju optimalnog razvojnog nacionalnog modela koji je zasnovan na održivoj valorizaciji ukupnih nacionalnih resursa.

Sve to je, kazao je on, rezultiralo značajnim pozitivnim pomacima koje Crna Gora bilježi već sada u okviru tekuće izrade Prvog redovnog izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije.

Prema riječima Đukanovića, napredak je postignut, između ostalog, u oblasti ekonomskog rasta, porasta udjela energije iz obnovljivih izvora, kontinuiranog monitoringa vodnih i šumskih resursa, praćenja rizika od siromaštva, kao i kvaliteta obrazovanja.

„Crna Gora će u okvirima svojih mogućnosti nastaviti da maksimalno podržava transformaciju razvoja utemljenu na ubrzavanju implementacije ciljeva i zadataka održivog razvoja“, poručio je Đukanović.

Bonus video: