Đukanović: Lično ću se angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal

„Odgođeno pojavljivanje virusa u Crnoj Gori i pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze, potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana“, ocijenili su iz NKT-a
17651 pregleda 48 komentar(a)
Detalj sa sastanka predsjednika Mila Đukanovića i Nacionano korodinacionog odbora, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Detalj sa sastanka predsjednika Mila Đukanovića i Nacionano korodinacionog odbora, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 24.03.2020. 19:29h

Pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze koronavirusom potvrđuje da država ima kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana, ocijenjeno je na sastanku članova Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je razgovarao sa predsjednikom NKT-a Milutinom Simovićem, ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem i direktorima Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje Jevtom Erakovićem i Bobanam Mugošom, koji su ga informisali o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, planiranim i preduzetim mjerama koje NKT sprovodi.

"Odgođeno pojavljivanje virusa u Crnoj Gori i pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze, potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana“, ocijenili su iz NKT-a.

Kako su naveli, sve odluke NKT-a donijete su na osnovu preporuka struke i nijesu političke, već sa jednim ciljem, da se zaštiti zdravlje građana.

Prema njihovim riječima, imajući u vidu realnu opasnost od širenja epidemije, čemu svjedoče i regionalna iskustva, potreba rigorozne primjene i poštovanja svih donešenih mjera jedini je način za zaustavljanje širenja epidemije.

Članovi NKT-a upoznali su Đukanovića i sa poteškoćama u nabavci zaštitne opreme i medicinskog materijala, koja je dodatno usložena zbog deficita na globalnom nivou.

Đukanović je ocijenio da sistem funkcioniše organizovano i da je zahvaljujući tome do sada spriječeno intenzivnije širenje virusa.

„Posebno ohrabruje disciplinovan odnos građana koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude posljednja evropska država u kojoj se pojavio koronavirus“, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da je važno da svi zadrže visok nivo discipline i time sačuvaju svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini.

„Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema da blagovremeno budemo spremni na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i opskrbom nužnom medicinskom opremom“, istakao je Đukanović.

On je kazao da će se i lično angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal i sugerisao sprovođenje aktivnosti pravovremenog testiranja, čime bi se dodatno zaštitilo zdravlje građana i ublažilo širenje epidemije.

Bonus video: