Đukanović: Crna Gora se ponosi bogatstvom različitosti

„Mi u Crnoj Gori se ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma. Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja“, naveo je Đukanović
1595 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović na Mahar konferenciji, Foto: Printscreen YouTube
Đukanović na Mahar konferenciji, Foto: Printscreen YouTube

Crna Gora ponosi se bogatstvom različitosti, koje su znak njenog raspoznavanja, kazao je predsjednik države Milo Đukanović na Mahar konferenciji u Budvi.

On je rekao da crnogorski narod nikada nije uzmakao pred neprijateljima, niti je dozvolio gaženje ljudskog dostojanstva.

„Mi u Crnoj Gori se ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma. Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja“, naveo je Đukanović.

Antifašizam je, kako je dodao, istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije i neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod.

„Smatram da možemo biti obostrano zadovoljni veoma konstruktivnom saradnjom crnogorskih institucija i Jevrejske zajednice, što se reflektuje i na naše odlične odnose sa Izraelom, kao i na veze sa značajnim međunarodnim jevrejskim organizacijama“, naveo je Đukanović.

On je kazao da je osnivač i prvi predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari bio veliki prijatelj crnogorskog naroda koji je osjećao bilo nove Crne Gore.

Alfandari je, kako je naveo Đukanović, kroz Jevrejsku zajednicu i lično doprinosio njenom demokratskom razvoju, afirmaciji mira, građanskog multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada.

„Realizacija njegovog projekta Mahara, kao kohezionog faktora, uz konstruktivnu podršku crnogorskih državnih institucija, započeta prvom konferencijom 2013. godine, iznjedrila je ovaj međunarodno respektabilan forum, prepoznat kao mjesto okupljanja i saradnje, promišljanja o budućnosti, i afirmacije suživota koji uvažava posebnosti“, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, taj međunarodno respektabilan forum prepoznat je i kao adresa sa koje stiže brz i jasan odgovor antisemitizmu, asimilaciji, ksenofobiji, govoru mržnje i rasizma.

Đukanović je rekao da je to i snažan instrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Jugoistočnoj Evropi, posvećen politici stabilnosti, evropeizaciji Zapadnog Balkana i zajedničkoj evropskoj budućnosti

On je naveo da mu je zadovoljstvo što prisustvuje inauguraciji Vrhovnog rabina Crne Gore Arija Edelkopa.

To je, kako je kazao Đukanović, značajan događaj ne samo za Jevrejsku zajednicu, već i za Crnu Goru.

„Najsrdačnije mu čestitam, uz najbolje želje da radom snažno doprinose daljem prosperitetu Zajednice, boljitku i blagostanju jevrejskih vjernika i snaženju i osavremenjavanju multietničkog i multivjerskog sklada u našoj zemlji“, rekao je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, uprkos decenijama mira i ostvarenom progresu, neki procesi u svijetu daju povoda za duboku zabrinutost.

On je kazao da su na mnogim mjestima širom planete mir, stabilnost i održivi ekonomski razvoj i dalje nedostižni.

„Da bi izbjegli ponavljanje grešaka iz prošlosti, moramo snažiti institucije kojima se utiče na kolektivnu svijest, s posebnim akcentom na obrazovne ustanove, medije i odgovorniji pristup društvenim mrežama“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, prema rezultatima istraživanja Agencije Evropske unije (EU) za temeljna prava o antisemitizmu, 85 odsto evropskih Jevreja smatra antisemitizam najvećim društvenim ili političkim problemom u svojoj zemlji.

Đukanović je dodao da njih devet od deset smatra da se antisemitizam u posljednjih pet godina pojačao.

„Bila bi najveća greška smatrati to opasnošću samo po Jevreje. To je opasnost prije svega za Evropu i njene suštinske vrijednosti. To je civilizacijsko pitanje čovječanstva, koje traži zajednički odgovor“. istakao je Đukanović.

Bonus video: