Đukanović: Država će do kraja biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika

"Začeci crnogorskog novinarstva, prije gotovo vijek i po, označili su i početak međunarodne afirmacije crnogorske države, koja ni tada nije zaostajala u usvajanju modernih tekovina", kazao je Đukanović
646 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović čestitao je Dan novinara Crne Gore, poževši im dalje uspjehe u ostvarivanju osnovne misije da istinitim, etičkim i profesionalnim informisanjem građana, kontinuirano doprinose demokratizaciji društva i ukupnom napretku države.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, uputio čestitku svim novinarima u Crnoj Gori, učesnicima svečane akademije i predsjedniku Društva crnogorskih novinara Nikoli Vujanoviću.

"Začeci crnogorskog novinarstva, prije gotovo vijek i po, označili su i početak međunarodne afirmacije crnogorske države, koja ni tada nije zaostajala u usvajanju modernih tekovina", kazao je Đukanović.

On je kazao da su upravo novinari imali veliki udio u transformaciji i demokratizaciji crnogorskog društva svih proteklih decenija, uključujući i proces obnove države, i njene integracije u NATO i evropske strukture.

"Takvo istorijsko nasljeđe obavezuje današnje generacije, da njegujući osnovne postulate profesije doprinose vraćanju njenog ugleda, na dobro i novinarstva i države, naročito u vremenu globalnih izazova i tehnoloških inovacija, kao i ekspanzije takozvanih lažnih vijesti i senzacionalizama", rekao je Đukanović.

Dostizanjem najviših standarda i u ovoj važnoj oblasti značajno ćemo, kaže on, doprinositi učvršćivanju multietničkog sklada i izgradnji građanskog društva vladavine prava, okrenutog evropskim vrijednostima i evropskom kvalitetu života u Crnoj Gori.

"U tom cilju, država će do kraja biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika, i obezbjeđivanju ambijenta u kojem će oni slobodno, objektivno i profesionalno moći da obavljaju svoj posao, u najboljem interesu naše države i svih njenih građana", kazao je Đukanović.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, čestitao svim nagrađenim novinarima.

Bonus video: