Đukanović: Država će maksimalno biti posvećena zaštiti novinara

„U svim fazama razvoja Crne Gore novinarstvo je bilo i ostalo važan segment društvenog života, od izlaska prvog broja lista „Crnogorac” do danas kada je naša zemlja uvažena članica NATO, na poodmaklom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), važan faktor regionalne stabilnosti i siguran dom građana svih vjera i nacionalnosti”, istakao je Đukanović
2077 pregleda 15 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me, Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me, Predsjednik.me

Novinarstvo je u svim fazama razvoja Crne Gore bilo važan segment društvenog života i ukupnog napretka, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i poručio da će država maksimalno biti posvećena zaštiti novinara i stvaranju najpovoljnijih uslova za njihov nesmetani rad.

Đukanović je čestitao 23. januar - Dan novinara Crne Gore svim novinarima, učesnicima svečane akademije i predsjedniku Društva crnogorskih novinara Nikoli Vujanoviću, uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„U svim fazama razvoja Crne Gore novinarstvo je bilo i ostalo važan segment društvenog života, od izlaska prvog broja lista „Crnogorac” do danas kada je naša zemlja uvažena članica NATO, na poodmaklom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), važan faktor regionalne stabilnosti i siguran dom građana svih vjera i nacionalnosti”, istakao je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da će novinari u vremenu, kako je naveo, postistine i meteorskog tehnološkog napretka, praćenom poplavom lažnih vijesti i svakojakim improvizacijama, posao obavljati u skladu sa zakonima, profesionalnim kodeksom i visokom moralnom odgovornošću.

Kako je rekao Đukanović, samo kredibilni mediji mogu da oblikuju kredibilnu javnost.

"Država će maksimalno biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika i stvaranju najpovoljnijih uslova za vaš nesmetani rad", poručio je crnogorski predsjednik.

Novinarstvo je, kako je dodao, profesija koja je “poput magičnih ogledala” oslikavala sve uspone i padove i teške istorijske izazove s kojima se Crna Gora suočavala u tom razdoblju.

“Svjedok i neodvojivi dio najvećeg istorijskog uspjeha kada smo 2006. godine sa olovkom u ruci obnovili državu i tako ostvarili mogućnost da samostalno definišemo strateške državne ciljeve, trasiramo evropski i euroatlanski put, učvrstimo njen građanski i demokratski koncept i stvorimo uslove za brži ekonomski razvoj i napredak”, rekao je Đukanović.

Kako je istakao, za ostvarenje tih ciljeva jedna od najvažnijih pretpostavki je stvaranje adekvatnog zakonskog okvira i društvenog ambijenta za rad slobodnih i profesionalnih medija, u skladu sa najvišim standardima Savjeta Evrope i EU, u najboljem interesu države, pluralističke javnosti i same profesije.

Bonus video: