Đukanović i Pake otvorili Zavod za transfuziju krvi

Pake je danas sa premijerom Milom Đukanovićem svečano otvorio novoizgrađeni Zavod, uz poruku da je država napravila značajne korake u reformisanju zakonodavstva i i lokalna zajednica treba da promoviše dobrovoljno davalaštvo
66 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2015. 20:44h

Direktor za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Žan-Erik Pake ocijenio je da je Zavod za transfuzuiju krvi jedan od vrhunskih primjera šta znači put pristupanja u Evropsku Uniju u smislu poboljšanja života građana.

Pake je danas sa premijerom Milom Đukanovićem svečano otvorio novoizgrađeni Zavod, uz poruku da je država napravila značajne korake u reformisanju zakonodavstva i da lokalna zajednica treba da promoviše dobrovoljno davalaštvo.

Prema njegovim riječima, otvaranje objekta Zavoda za transfuziju krvi je tek početak, a krajnji cilj je usaglašavanje politika zdravstvene zaštite Crne Gore sa standardima EU.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt saopštio je da ta zdravstvena institucija predstavlja primjer kako se u medicini, po standardima struke i tehnologije, pacijentima može ponuditi sigurna, kvalitetna i bezbjedna krv.

"Idući u susret postavljenim ciljevima oblast zdravstva postaje veliko institutcionalno područje, kroz stalnu edukaciju i tehnološki razvoj sistema”, kazao je Šegrt.

Direktorica Zavoda Gordana Rašović istakla je da je transfuzijska medicina, kao jedna od bazičnih, u sebi objedinila nauku i praksu i da svojom djelatnošću omogućava rad i svih drugih oblasti medicine.

"Iz tog razloga je mnogi nazivaju “krvotokom” medicine", naglasila je.

Novi objekat Zavoda vrijedan je 4,84 miliona eura, a realizovan je u ovkiru projekta EU IPA 2010., od čega je EU učestvovala sa 1,8 miliona.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i miniostarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, bivši ministar zdravlja - savjetnik premijera za lokalnu samoupravu Miodrag Radunović, predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić, direktor Kliničkog centra Ranko Lazović, podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić, veliki broj direktora klinika i ljekara...

Galerija

Bonus video: