Đukanović otvorio "Crnogorsku kuću" u Argentini: Simbol progresa naše države...

„Crnogorska istorija nikada neće zaboraviti patriotizam iseljenih Crnogoraca u vrijeme Prvog svjetskog rata koji su na vijest da je ugrožena domovina i njena sloboda hitali da se priključe crnogorskoj vojsci, iako su znali da će mnogima od njih to biti posljednje putovanje“, poručio je Đukanović
87 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović na otvaranju "Crnogorske kuće"
Đukanović na otvaranju "Crnogorske kuće"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvorio je juče „Crnogorsku kuću“ u opštini Saenz Penja, u argentinskoj provinciji Ćako, koja će biti ustupljena na korišćenje Crnogorskoj zajednici u toj provinciji.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je prilikom otvaranja „Crnogorske kuće“, rekao da je taj projekat realizovala Vlada Crne Gore uz podršku i pomoć crnogorskih iseljenika.

To je, kako je kazao, prvi projekat takve vrste u tom dijelu svijeta, koji simbolizuje vječnost Crne Gore i ukorijenjenost Crnogoraca u temelje argentinskog društva, kao i trajnost crnogorsko-argentinskog prijateljstva.

„To je i simbol progresa naše države, kao i uspješnosti njenih sinova koji su vjekovima odlazili u pečalbu. Vi ste njihovi ponosni potomci koji danas tome svjedočite“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, cijeli Ćako, i cijela Argentina, ustvari je „jedna velika crnogorska kuća, u kojoj su ostvarivali snove što su ih sanjali u svojoj Crnoj Gori“.

Đukanović je rekao da Crna Gora, kao zemlja sa iseljeničkom tradicijom, i ovim pokazuje poseban senzibilitet prema svojim iseljenicima i njihovim potomcima.

To je, kako je naveo, potvrda da duh zajedništva i svijesti o bliskosti između Crne Gore i brojnih iseljeničkih zajednica odolijeva vremenu već vjekovima.

„Crnogorska istorija nikada neće zaboraviti patriotizam iseljenih Crnogoraca u vrijeme Prvog svjetskog rata koji su na vijest da je ugrožena domovina i njena sloboda hitali da se priključe crnogorskoj vojsci, iako su znali da će mnogima od njih to biti posljednje putovanje“, poručio je Đukanović.

Današnja Crna Gora je, kako je kazao, možda jedina zemlja u svijetu gdje gotovo svaki stanovnik zna za Ćako, za La Montenegrinu, i za Argentinu.

Đukanović je kazao da je logično da Crna Gora sa Ćakom gradi sve bolje odnose, i da to bude spona ukupne saradnje sa velikom, prijateljskom Argentinom.

„Želim da poručim narodu i vlastima provincije Ćako, našim prijateljima u Argentini, da je Crna Gora vaš dužnik, saveznik i prijatelj. Kao što ste bili prijateljski otvoreni za Crnu Goru i Crnogorce, tako ni mi nikada nećemo zaboraviti da su ovi krajevi nahranili hiljade naših ljudi, gladnih, siromašnih i izmučenih ratovima u prošlim vjekovima“, istakao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je naveo, prosperitetna i stabilna balkanska i mediteranska zemlja „koja za argentinske prijatelje i države iz ovog dijela svijeta može biti sigurna luka za Evropu, kojoj pripadamo i geografski, i istorijski i civilizacijski“.

„Neka „Crnogorska kuća“ bude mjesto zajedništva svih građana Roke Saens Penja, i još jedna čvrsta karika sa domovinom, ali i za saradnju naših prijateljskih naroda i zemalja“, dodao je Đukanović.

Đukanović je ranije doputovao u posjetu argentinskoj provinciji Ćako, gdje su ga dočekali viceguverner Danilo Kapitanić, gradonačelnik Saenz Penja, Gerardo Cipolini i počasni konzul Crne Gore Drago Mićunović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je odmah po dolasku obišao 30-ak kilometara udaljenu crnogorsku koloniju La Montenegrina, podignitu prije jednog vijeka, kao i zajednički spomenik sedmorici njenih osnivača i mjesno crnogorsko groblje.

"Posjetio je i dom "Durmitor", koji su crnogorski iseljenici izgradili 1926, renoviran prije pet godina, i upisao se u knjigu gostiju", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je guverner provincije Domingo Pepo priredio radni ručak u čast Đukanovića.

"Predsjednik će poslijepodne otvoriti "Crnogorsku kuću" u Saenz Penja, odakle će otputovati u dvodnevnu posjetu Paragvaju", kazali su ranije iz Đukanovićevog kabineta.

Bonus video: