Đukanović vođenje firme povjerio Anđeli Kolinović - Vijesti.me
“Global Montenegro”

Đukanović vođenje firme povjerio Anđeli Kolinović

Tokom mandata Kolinovićeve, premijer bi mogao da nađe partnera za realizaciju ambicioznog plana izgradnje kompleksa od 50-ak rezidencijalnih vila na naselju Potkošljun

Premijer i lider DPS-a Milo Đukanović povjerio je rukovođenje svojom firmom “Global Montenegro”, uknjižene u Upravi za nekretnine kao vlasnika atraktivnog zemljišnog kompleksa od dva hektera na ulazu u Budvu, Anđeli Kolinović koja je odnedavno izvršna direktorica.

Kolinovićeva je na čelo firme došla prije dva mjeseca, zamijenivši Mariju Stanišić, koja je od osnivanja prije četiri godine bila direktor firme, koju je Đukanović osnovao sa prijateljem i kumom Vukom Rajkovićem.

Na placu nema izgrađenih objekata a gotovo ga je potpuno ogolio veliki požar koji je prije godinu i po “spržio“ brdo Košljun, spuštajući se do samog mora
Kolinovićeva je, sudeći po njenoj "poslovnoj ličnoj karti", odavno u biznisu, iako ima svega 28 godina. Ona je prije šest godina osnovala u Ulcinju, Agenciju za nekretnine "Piperović" , koja i dalje posluje, a osim u Đukanovićevoj firmi, kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, Kolinovićeva je i izvršna direktorica u podgoričkoj kompaniji "S. T. Invest".

Mladoj Kolinovićevoj predstoji izazovan period, jer se očekuje da bi tokom njenog mandata, premijer mogao naći partnera za realizaciju ambicioznog plana izgradnje kompleksa od 50-ak rezidencijalnih vila na naselju Potkošljun naspram rta Zavala.

Zemljište površine 20.229 kvadrata Đukanović i Rajković su, preko kompanije “Global Montenegro”, kupili krajem februara 2008. od starobudvanske porodice Rucović.

Unosna lokacija na ulazu u Budvu kojom gazduje Đukanovićeva kompanija, Foto: Vuk Lajović

Đukanović je svoj poslovni poduhvat u nekoliko navrata objasnio da je realizovao zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke.

Upravo je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine na parceli 942/2 KO Budva, koja je u vlasništu “Global Montenegra”, naznačena i hipoteka banke na iznos kredita od pet milliona eura.

Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun” kojim je obuhvaćena Đukanovićeva parcela, predviđena je izgradnja rezidencijalnog bloka od 47 vila, koje bi se kaskadno spuštale niz padinu
Međutim, mreža istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), objavila je ranije da su kontrolori Centralne banke Crne Gore utvrdili da je firma Global Montenegro kredit za kupovinu zemljišta dobila godinu dana ranije.

U izvještaju kontrolora se navodi da je Prva banka ovoj firmi 26. februara 2007. odobrila kredit od 3,1 milion eura za kupovinu zemljišta u Budvi, na kojem je firma planirala gradnju ekskluzivnog stambenog naselja.

Iz dokumentacije Uprave za nekretnine vidi se, objavio je OCCRP u seriji tekstova o Prvoj banci, da je neposredno prije odobravanja kredita, 20. februara 2007. godine, firma Global Montenegro potpisala ugovor o kupovini 20.229 kvadratnih metara zemljišta.

Već 27. februara 2007. dan nakon što je kredit odobren, stari vlasnik je dao izjavu da mu je isplaćeno nešto više od tri miliona eura.

U izvještaju iz maja 2007. godine CBCG je kritikovala način na koji je kredit odobren. “Global Montenegro”, osnovan tek nekoliko sedmica ranije, nije priložio biznis plan iz kojeg bi banka mogla vidjeti na koji način će kredit biti vraćen a banka nije raspolagala informacijom o toku gotovine.

Izvor otplate kredita trebalo je da bude prihod iz tekućeg poslovanja. Međutim, kompanija je u međuvremenu dobila kredit Hipo Alpe Adria banke koji je, možda, navodi se u tekstu OCCRP, upotrijebljen za otplatu kredita kod Prve banke. Hipoteka na zemljište u Budvi je uknjižena u februaru 2008. godine.

Planiran blok od 47 vila

Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun” kojim je obuhvaćena Đukanovićeva parcela, predviđena je izgradnja rezidencijalnog bloka od 47 vila, koje bi se kaskadno spuštale niz padinu, jer je riječ o placu koji se nalazi iznad same magistrale.

Planeri su predvidjeli da vile mogu imati suteren, prizemlje, jednu etažu i potkrovlje, sa podzemnim garažama. Na placu nema izgrađenih objekata a gotovo ga je potpuno ogolio veliki požar koji je prije godinu i po “spržio“ brdo Košljun, spuštajući se do samog mora.

Da je plac u vlasništvu Đukanovićeve firme urbanizovan, potvrdili su u više navrata iz Opštine, navodeći da je usvajanjem DUP-a “Potkošljun” prije četiri godine obuhvaćen i taj lokalitet.