Đukanovića izbacili iz hrama, Mandić među svecima

"U paklu je ostao lik bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, njega još niko nije zamijenio", rekao je sagovornik "Vijesti"
2504 pregleda 114 komentar(a)
freske hram Podgorica, Foto: Luka Zeković, Jelena Jovanović
freske hram Podgorica, Foto: Luka Zeković, Jelena Jovanović
Ažurirano: 01.04.2018. 06:54h

U sabornom hramu Hristovog vaskrsenja na ktitorskoj fresci više nema lika Mila Đukanovića - precrtan je likom Andrije Mandića.

Đukanovićev lik bio je oslikan u grupi crkvenih velikodostojnika, dobrotovora, istorijskih ličnosti, vjernika...

Da je freska izmijenjena može se primijetiti i golim okom, a da je Mandić zamijenio Đukanovića, nezvanično su potvrdili “Vijestima” iz Mitropolije crnogorsko primorske, objašnjavajući da je precrtavanje freske skrnavljenje.

"Vjernici su od otvaranja hrama nagađali je li na ktitorskoj fresci oslikan Đukanović ili profesor Ratko Mitrović, sada je evidentno da je baš preko tog lika preslikan Mandić. Preslikavanje oslikane freske je skrnavljenje i ne vidim razlog da neko ko je jednom zaslužio da se nađe na ktitorskoj fresci izgubi to mjesto, bez obzira da li je Mandić zamijenio Đukanovića, Mitrovića ili nekog trećeg. Ipak, u paklu je ostao lik bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, njega još niko nije zamijenio", rekao je sagovornik lista.

Starješina tog hrama, protoprezviter-stavrofor Dragan Mitrović juče nije odgovorio na poziv novinara “Vijesti”, ni na SMS poruku.

"Vijesti" su u januaru 2014. godine objavile da je lider Socijaldemokratske partije oslikan na jednoj od freski sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, odnosno da se njegov lik nalazi na fresci na jednom od gornjih svodova hrama, na kojoj je prikazan pakao.

Podgorički paroh, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić tada je kazao da je Krivokapić svoje mjesto "u paklu" obezbijedio "neuspjelim pokušajima progona Mitropolije".

Na ktitorskoj fresci u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikani su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, vaseljenski patrijarh Vartolomej, pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksej, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, Petar Petrović Njegoš, Marko Miljanov, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na toj fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije “predaje hram” Isusu.

Džomić je ranije "Vijestima" rekao da su na ktitorskoj fresci naslikani i ugledni intelektualci i naučni radnici poput arhitekte Jovana Popovića i dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta Crne Gore, koji su se svojim stručnim radom i angažmanom ugradili u saborni Hram u Podgorici.

"Naslikan je i Kruno Vukčević, poznati ekonomista i negdašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore, koji se nalazio na čelu Odbora za izgradnju hrama. Tu su i sveštenici i vjernici", kazao je Džomić, ističući da je u svakom slučaju, ktitorska freska potpuno u skladu sa kanonom. Tada je pozvao vjernike i sve koje zanima da li je Milo među odabranima da dođu i uvjere se sami.

Iz Krivokapićevog SDP-a tada su reagovali saopštavajući da je određivanje puta u raj ili pakao živim ljudima u direktnoj suprotnosti sa osnovnim načelima hrišćanske religije.

Nakon toga starješina Sabornog hrama Dragan Mitrović demantovao je Džomićeve tvrdnje, ističući da političari nisu na freskama u hramu.

Bonus video: