Đukanovićeve komšije ne mogu da grade

U zadnjoj polovini godine odbijeno šest planova za Budvu
115 pregleda 7 komentar(a)
Podkošljun, Foto: Vuk Lajović
Podkošljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.07.2016. 19:37h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je da se urbanizuje samo podnožje brda Košljun, naspram Zavale, čime je nastavilo praksu stopiranja donošenja planskih dokumenta u Budvi dok ne bude donijet prostorni plan posebne namjene za obalno područje.

Resor Branimira Gvozdenovića odbio je da da zeleno svjetlo za donošenje planskog dokumenta Lokalne studije lokacije “Podkošljun”, što je šesti planski dokument koji je u proteklih pola godine dostvaljen iz Budve, a odbijen od strane ministarstva.

Riječ je o oko sedam hektara zemlje, trusnom području brda Košljun, koje se prije godinu i po obrušilo i zatvorilo magistralu. Upravo taj dio brda sada je izgradnjom bulevara saniran. Negativno mišljenje te stopiranje davanja saglasnosti resorno ministarstvo je dalo na Detaljne urbanističke planove „Sveti Stefan“, „Podkošljun“,„ Rozino I“, „Rozino II“, kao i Urbanistički projekat „Turističko naselje Smokvica“.

I najnoviji planski dokument koji je urađen u Budvi, a kojim je trebalo da se ucrta izgradnja stambenih i apartmanskih objekata na samoj ivici brda Košljun na ulazu u grad, odbijen je, jer kako su naveli u resornom ministarstvu taj lokalitet je planom višeg reda predviđen kao park šuma, u pitanju erozivno zemljište.

„Dostavljena planska dokumentacija nije usklađena sa planom višeg reda. Plan višeg reda koji se primjenjuje, Generalni urbanistički plan priobalnog područja, sektor Budva - Bečići, kojim je za predmetno područje određena namjena gradske šume i parkovi, ne može dozvoliti urbanizaciju. Napominjemo da je ranijim analizama, predmetni prostor prepoznat kao nepovoljan za urbanizaciju. Analize prostora Obalnog područja, urađene kroz program Integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore, jasno upućuju da predmetni postor ima evidentnu ranjivost po pitanju erozije, uticaja podzemnih voda i seizmike“, navodi se u obrazloženju Direktorata za planiranje zbog čega

Ministarstvo održivog razvoja ne može dati pozitivno mišljenje na nacrt LSL “Podkošljun“.

Nacrtom Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, koji je radio Republički zavod za projektovanje i urbanizam u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića, na mnogim lokalitetima od Jaza do Buljarice građevinske zone su pretvarane u zelene površine. Od ukupno 15 odsto građevinske površine, koliko je Opština planskim dokumentima ucrtala, izvršeno je smanjenje na devet odsto.

Brisanje građevinske zone osjetili su i vlasnici zemlje, koje obuhvata osporena Lokalna studija lokacije “Podkošljun”, gdje je Planom za obalno područje, atraktivni zemljišni kompleks na ulazu u Budvu pretvoren u zelenu površinu. Opština je još početkom februara prošle godine započela izradu planskog dokumenta za urbanizaciju trusnog dijela brda Košljun, atraktivni zemljišni kompleks od osam hektara, iznad Jadranske magistrale, na samom ulazu u Budvu, čiji se jedan dio obrušio, a zbog čega je upravo rađena sanacija brda kroz izgradnju bulevara.

Izradu planskog dokumenta, kako se navodilo u opštinskoj odluci, objavljenoj na sajtu Opštine Budva, finansirali su u iznosu od 4.000 eura vlasnici zemljišnog kompleksa.

Zemljišni komples na trusnom dijelu Košljuna, od osam hektara, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine u vlasništvu je Rajka Medenice, 52.913 kvadrata, dok je 28 hiljada kvadrata u vlasništvu Gojka Kapisode.

Medenica i Kapisoda, svaki ponaosob, kupili su zemlju u vrijeme kupoprodajne groznice, i do danas nijesu mogli, zbog nedostatka planske dokumentacije, da započnu realizaciju svojih investicionih planova. Vlasnici zemlje na ovom području su i staromještanske porodice. Njihov prvi komšija, je premijer Milo Đukanović, koji je sa svojim partnerom Vukom Rajkovićem, preko zajedničke firme “Global Montenegro” prije šest i po godina trgovao 20.229 kvadrata zemlje, koja se graniči sa parcelama koje će sada obuhvatiti novi LSL.

Za razliku od Đukanovićevog placa, koga je Opština urbanizovala 2008. i gdje je predvidjela gradnju rezidencijalnog kompleksa od 47 vila, sa 150 apartmana, plac Medenice, Kapisode i mještana ostao je svih prethodnih godina neurbanizoavan.

Premijer najavio zaokret u planiranju gradnje u Budvi

Da će Budva morati promijeniti dosadašnju urbanističku praksu ucrtavanja stambenih i apartmanskih kompleksa, jasno je prilikom nedavne posjete Budvi, opštinskom rukovodstvu predočio i sam premijer. Đukanović je nakon tročasovnog razgovora sa opštinskim rukovodstvom poručio da su potrebni nužni zaokreti u prostornom planiranju Budve.„Potrebno je promijeniti filozofiju uopšte prostorno-urbanističkog planiranja, ukoliko želimo da se Budva vrati na stare staze. A to je da Budve, neko ko će biti zamajac razvoja Crne Gore, kao elitne turističke destinacije. Ta elitnost se ne postiže sa prekomjernim planiranjem, jer se na taj način ugrožava vrijednost prostora koji se izgradi po takvim planovima“, kazao je tada Đukanović nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom.

Bonus video: