Đukanovićeve vile nisu nastale preko noći

Obim i vrsta radova na porodičnom imanju Đukanovića, obavezuju onoga ko ih izvodi da ih prijavi nadležnima, identifikuje se kao investitor, dobije građevinsku dozvolu i prijavi početak radova
21323 pregleda 22 komentar(a)
Dvije kuće nisu prijavljene, a treća se u zvaničnim registrima vodi kao ruševina: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Dvije kuće nisu prijavljene, a treća se u zvaničnim registrima vodi kao ruševina: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti

Objekti na imovini predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegove porodice u Kočanima nisu mogli nastati preko noći, a teško je povjerovati i da je neko uzurpirao njegovu imovinu i mimo njegovog znanja sagradio ono što su “Vijesti” otkrile da se nalazi tamo, ocijenili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac naglašava da su radovi na porodičnom imanju Đukanovića morali biti prijavljeni, što nije slučaj.

“Obim i vrsta radova koji su izvedeni, prema snimku sa terena, obavezuju onoga ko ih izvodi da ih prijavi nadležnim organima i identifikuje se kao investitor, dobije građevinsku dozvolu, prijavi početak radova i sve ono što zakon nalaže”, rekao je on.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o gradnji i neprijavljenoj imovini predsjednika nedaleko od jezera Krupac.

“Vijesti” su juče objavile da dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanimaa nisu prijavljene i da ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, ASK ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Objekti se, međutim, vide na snimcima iz vazduha koji su dostavljeni “Vijestima”.

Đukanović je nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha vidi se da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća. Prvi čovjek države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), pored navodnih ruševina na svojoj parceli sagradio je i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

Na porodičnoj imovini, dijelu koji se vodi na predsjednikovog oca, sagrađena je i spratna kuća, ali ni o tom objektu ne postoji evidencija u Upravi za nekretnine. Dodatno, u dijelu imanja koji se graniči sa mini zaobilaznicom Nikšić, u toku su građevinski radovi. Sva zemlja sa tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića je, kako se to vidi na snimku, ograđena kao cjelina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama.

Milovac iz MANS-a postavlja pitanje izvora novca kojim su radovi na imanju u Kočanima finansirani.

“Ukoliko je Đukanović investitor, imajući u vidu obim radova, postavlja se pitanje odakle mu novac, jer njegovi zvanični prihodi mu ne dozvoljavaju da se upusti u jedan takav građevinski poduhvat. Koliko je poznato javnosti, i prema onome što se može vidjeti iz njegovog imovinskog kartona, u posljednih nekoliko godina, ni Đukanović, ni njegova supruga (Lidija) nisu uzimali kredite, niti imali ušteđevinu iz koje se mogla finansirati izgradnja”, kazao je on za “Vijesti”.

Milovac podsjeća da je Đukanović ASK morao da prijavi prihod, čak i ako je neko drugi investitor i ako je zemljište na njegovom i imanju njegove porodice rentirano.

“Ako se i u ovom slučaju, kao u slučaju spornog minusa na kreditnoj kartici, ispostavi da je imao ‘pomoć članova’ porodice u renoviranju i izgradnji objekata u Nikšiću, i taj poklon je morao biti prijavljen nadležnim institucijama”, kazao je Milovac.

On dodaje da se, u svakom slučaju, kao potpuno legitimno pitanje nameće ko je finansirao objekte u Kočanima i u kom iznosu. Podsjeća da je Đukanović, kao javni funkcioner i kao politički najeksponiranija osoba u državi, dužan da javnosti odgovori na ta pitanja.

“U suprotnom, ignorisanje medija i njihovih pitanja, otvara ogroman prostor za pretpostavke da se izvori finansiranja za ovakav građevinski poduhvat nalaze u nelegalnim poslovima, što je veoma zabrinjavajuća činjenica, tim prije jer se radi o imovini predsjednika jedne države”, rekao je Milovac.

Iz kabineta predsjednika države i DPS-a ni ranije, ni nakon objave teksta, nisu odgovarali na pitanja o gradnji i njegovoj neprijavljenoj imovini u Kočanima.

Bonus video: