"Đukanoviću, preselite Agenciju i Ministarstvo u Pljevlja da vide kako je"

Oni su premijeru poručili i da razriješi dužnosti čelne ljude tih institucija, zbog debakla kratkoročnih mjera, koje su preduzete u cilju smanjenja zagađenja u tom gradu
7 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.02.2016. 20:46h

Ekološki pokret “Ozon” pozvao je premijera Mila Đukanovića da u Pljevlja preseli Ministarstvo održivog razvoja i turizma, i Agenciju za zaštitu životne sredine, kako bi njihovi zaposleni bolje razumjeli sa čim se svakodnevno bore građani te najugroženije životne sredine u Crnoj Gori.

Oni su premijeru poručili i da razriješi dužnosti čelne ljude tih institucija, zbog debakla kratkoročnih mjera, koje su preduzete u cilju smanjenja zagađenja u tom gradu.

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović takav zaključak izvodi iz zvaničnih izvještaja o kvalitetu vazduha tokom dosadašnje sezone grijanja.

“Naš je stav da bi zbog svega javno izrečenog, svih pokušaja manipulacije javnosti na razne načine, svih malicioznosti i nepravilnosti koje se pokušavaju sakriti od javnosti, čelni ljudi tih institucija morali biti ne samo razriješeni funkcija, već i pozvani na odgovornost. Na odgovornost treba da budu pozvani i zbog ignorisanja problema koji iz godine u godinu ima sve veće razmjere, što potvrđuje i trend povećanja broja dana prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica PM10 u toku poslednje tri godine”, rekao je Perović.

On je nazvao neprimjerenom izjavu generalne direktorice Direktorata za životnu sredinu Ivane Vojinović, da izloženost zagađenjem vazduha tokom odlaska i povratka iz škole, nema negativan uticaj na zdravlje djece.

Perović je ocijenio da je njena izjava još jedan u nizu dokaza da nadležne institucije ne žele da prihvate činjenice i problemu daju onu pažnju koja je potrebna da se stanje životne sredine trajno unaprijedi.

“Ako znamo da je recimo prethodne godine 189 dana bilo sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica PM10, a da je zakonom dozvoljeno 35, da je maltene jedino tokom ljetnjeg raspusta koncentracija istih u propisanim graničnim vrijednostima od 50 mikrograma po metru kubnom, jasno je da kumulativni efekat izloženosti zagađenju vazduha kod djece tokom odlaska i povratka u školu, nije nešto što treba potcjenjivati, već potpuno suprotno”, smatra Perović.

On ističe da je analizom srednjih godišnjih koncentracija, tzv. grubih PM10, ali i finih suspendovanih čestica PM2,5, koje su manjeg prečnika, a znatno opasnije po ljudsko zdravlje, može uočiti da su i te vrijednosti znatno iznad propisanih graničnih, što je naročito nepovoljno za zdravlje osjetljivih grupa, gdje spadaju i djeca.

“Kod dugotrajne izloženosti finim česticama sprovedene studije u SAD su pokazale da porast koncentracije PM2,5 za 10 mikrograma po metru kubnom rezultuje sa 6 odsto, povećanja svih vrsta zdravstvenih rizika, 9 odsto kardiopulmonarnih rizika i za 14 odsto povećanja rizika od raka pluća”, rekao je Perović.

On je zaključio da bi svaka ozbiljna Vlada odavno imala dobar plan prevazilaženja ekološke katastrofe u Pljevljima.

Velika prijetnja za zdravlje djece, ali i ostalih Pljevljaka

Perović je dodao da je u 2014, od 288 dana validnih mjerenja, srednja godišnja vrijednost PM 2,5 čestica iznosila je 41,53 mikrograma po metru kubnom, što je znatno iznad propisane granične godišnje vrijednosti od 25 mikrograma.

“Ako to kao ozbiljan sistem sagledamo u kontekstu navedenih projekcija iz američkih studija, koje se usput rečeno koriste za nastavu na Univerzitetima regiona, jasno je da se radi o potencijalno velikoj prijetnji za zdravlje djece i druge osjetljive grupe, ali i za cjelokupno stanovništvo Pljevalja.

Bonus video: