Đurđić: Djeca sa poteškoćama u razvoju i samohrane majke dodatno ugroženi

"Uvođenjem mjera koje podrazumijevaju boravak kući kod te djece iziskuju veću materijalnu potrošnju kao i podršku socijalnih i zdravstvenih ustanova. Djeca i njihovi roditelji ostali su bez boravka u vrtićima i školama što dodatno otežava njihovo stanje. Priznaćemo da iznos njihove lične invalidnine od 108,8eura nije dovoljan i ne može podmiriti povećane potrebe u vrijeme izolacije. Ove porodice trebaju biti u ovom periodu dodatno materijalno i socijalno osnažene", kazala je predsjednica Forma žena Demos Nataša Đurđić
1200 pregleda 3 komentar(a)
Nataša Đurđić, Foto: Demos
Nataša Đurđić, Foto: Demos

Vlada Crne Gore nije uvela mjere kojima bi olakšala život djeci sa poteškoćama u razvoju i samohranim majkama, iako su dodatno socio-ekonomski ugroženi zbog posljedica mjera koje je Vlada Crne Gore donijela zbog koronavirusa, kazala je predsjednica Foruma žena Demosa Nataša Đurđić.

"Porodice djece sa invaliditetom su u ovom vremenu dodatno socio ekonomski ugrožene. Uvođenjem vanrednih mjera koje podrazumijevaju boravak kući kod te djece iziskuju veću materijalnu potrošnju kao i podršku socijalnih i zdravstvenih ustanova. Djeca i njihovi roditelji ostali su bez boravka u vrtićima i školama što dodatno otežava njihovo stanje. Priznaćemo da iznos njihove lične invalidnine od 108,8eura nije dovoljan i ne može podmiriti povećane potrebe u vrijeme izolacije. Ove porodice trebaju u ovom periodu dodatno materijalno i socijalno osnažene", kazala je Đurđić.

Ona je dodala da su i samohrane majke dodatno pogođene mjerama koje je donijela Vlada Crne Gore zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

"Samohrane majke takođe su dodatno pogođene novim mjerama. Zbog ostanka kući sa djecom onemogućeno da odlaze na posao, ostaju bez dodatnih primanja koje većina od njih ostvaruje radeći dodatne poslove. Majke koje se bave uslužnim djelatnostima (frizerke, kozmetičarka)ostale su bez osnovnih primanja. Alimentacija koju djeca primaju pod velikim znakom pitanja je jer su očevi koji takođe rade u sektoru usluga ostaju bez primanja dok većina će primati umanjene lične dohodke", rekla je Đurđić.

U vrijeme kada se osjeća strah i neizvjesnost i kada je potreba za zajedništvom i solidarnošću velika, Đurđić je istakla, da ne smijemo dozvoliti da ove ranjive grupe ne budu osnažene.

"Smatram da Vlada i resorna ministarstva trebaju urgentno izaći sa mjerama za ove kategorije stanovnišva.Te mjere trebaju biti dugoročne jer smo svjesni da će ovo potrajati. Jučerašnja loša izjava dr Lazovića pokazala je da su prava žena još uvijek ugrožena i da smo daleko od ravnopravnosti", zaključila je Đurđić.

Bonus video: