Đuričkoviću mandat umjesto penzije

Pouzdani izvor tvrdi da je Inspekcija rada utvrdila da je mandat nezakonito produžen, Đuričković to demantuje...
26 komentar(a)
Milovan Đuričković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milovan Đuričković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2016. 17:49h

Upravni odbor Aerodroma Crne Gore produžio je mandat direktoru Milovanu Đuričkoviću do 2018. godine, samo desetak dana prije nego mu je, po sili zakona, isticao radni vijek.

Pouzdani izvor “Vijesti” tvrdi da je Inspekcija rada navodno utvrdila da je Đuričkoviću mandat nezakonito produžen.

Đuričković je to demantovao, istakavši da je sve urađeno u “skladu sa zakonom”.

On tvrdi da mu zakon omogućava da okonča započeti mandat , uprkos tome što je napunio 67 godina života.

“Nadležni ne osporavaju novi mandat, sve ostalo su spekulacije, lične želje i kombinacije”, kazao je Đuričković sinoć “Vijestima”.

Glavna inspektorka u Odsjeku za inspekciju rada Angelina Međedović sinoć nije odgovarala na pozive “Vijesti”.

Pouzdani izvor “Vijesti” tvrdi da je 28. januara Upravni odbor produžio mandat Đuričkoviću i da je to urađeno na njegov zahtjev.

Isti izvor kaže da je grupa radnika te kompanije tražila inspekcijiski nadzor, te da je inspektorka i utvrdila nezakonitosti.

“On je samo par dana nakon toga napunio 67 godina, kada je po sili zakona morao je da bude penzonisan, jer su se za to stekli uslovi i godinama starosti i stažom”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Zakon o radu predviđa da radni odnos prestaje po sili zakona kada zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža, ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne sporazumiju - danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom.

Đuričković je, tvrdi izvor “Vijesti”, par dana pred 67. rođendan odlučio da iskoristi mogućnost “dogovora sa poslodavcem”.

“Sa članovima UO se dogovorio da iskoriste mogućnost da naprave ugovor između poslodavca i zaposlenog, jer je navodno Đuričković neophodan za obavljanje određenog posla. Nije precizirano kog posla, niti zbog čega to neko drugi ne bi mogao da obavlja, već je samo produžio sebi mandat još dvije godine”, kazao je izvor.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da i u mnogim drugim državnim kompanijama rade oni koji bi po sili zakona morali biti u mirovini.

Bonus video: