Đurišić: Izbor Đurovića zastiđe za ACV

Đurišić: Čak četiri od pet članova aktuelnog Savjeta Agencije nemaju dana iskustva u civilnom vazduhoplovstvu
212 pregleda 28 komentar(a)
Zoran Đurišić, Foto: Boris Pejović
Zoran Đurišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2017. 05:41h

Reizbor Dragana Đurovića za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo je “zastiđe”, posebno jer se za tu poziciju osobe biraju sa najviše dva mandata po četiri godine, a on je na čelu Agencije treći put, od njenog osnivanja, ocijenio je Zoran Đurišić, bivši direktor Montenegro erlajnsa i jedan od članova Savjeta Agencije.

“Praksa i preporuka je da se na ovoj poziciji biraju osobe sa maksimalno dva mandata po četiri godine. Nepoznato je da se ima treći mandat u toj krovnoj instituciji u vazduhoplovstvu države”, rekao je Đurišić “Vijestima”.

On je podsjetio da su u maju usvojene izmjene Zakona o vazdušnom saobraćaju, koje su i omogućile da Đurović treći put bude na čelu tog tijela.

“Vlada Crne Gore i Skupština su, bez ijedne rasprave i po ubrzanoj proceduri u roku od 48 sati promijenili Zakon, sa ciljem da se ova persona reizabere treći put“, rekao je on.

Izmjenama Zakona, omogućeno je da novi direktor Agencije može da bude biran u nedogled, jer ograničenje ne postoji, osim da mu je mandat četiri godine.

Đurišić nije prisustvovao sjednici u ponedjeljak, jer mu, kako je rekao, preko godinu nije dostavljen izvještaj o poslovanju sa finansijskog, bezbjednosnog i organizacionog aspekta Direktorata za vazdušni saobraćaj Crne Gore.

“Apsolutno sam izignorisan i nijesam dobio nikakav odgovor. Nijesam prisustvovao, a glasao bih protiv, jer je to zastiđe. Čak četiri od pet članova aktuelnog Savjeta nemaju dana iskustva u civilnom vazduhoplovstvu, prije svega u aviokompaniji, a potom iz aredroma ili kontorle letjenja. Da ironija bude veća, ni izabrani direktor nema dana iskustva u civilnom vazduhoplovstvu”, rekao je on “Vijestima”.

Dragan Đurović je član Glavnog odbora DPS-a. Kao partijski kadar, bio je ministar unutrašnjih poslova, poslanik direktor “Pobjede”, potpredsjednik Vlade. Na poziciji direktora Agencije zarađuje 2.691 euro.

Bonus video: