Đurović: Džafić ugrožava medije koji izmiruju obaveze

"Ukoliko AEM sprovodi monitoring rada komercijalnih emitera, onda sigurno ima podatke koliko koji emiter proizvodi sopstvenog programa"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 16:52h

Na tvrdnje koje je direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić iznio u tekstu “Đurović: Čelnici AEM moraju odgovarati jer dio medija favorizuju”, reagovao je Goran Đurović, član Savjeta RTCG.

On je istakao da Džafić u odgovoru nije osporio nijedan navod koji se odnosi na nezakonito poslovanje AEM, kao i da nije negirao da mimo Zakona i Statuta Agencije dijeli pare za socijalne potrebe, prikazujući svoje djelovanje kao društveno odgovorno ponašanje.

Đurović smatra da Džafić “namjerno” predstavlja reklamiranje AEM na jednom portalu kao uobičajenu operaciju “samo što zaboravlja da to nije definisano nekim propisom, kao i da je to nepotrebno”.

"Džafić nijednu riječ nije rekao da objasni dugovanje komercijalnih emitera i svoju odgovornost u nenaplativim potraživanjima", ocijenio je Đurović.

On je izjavio da AEM već duže vrijeme krši Zakon o elektronskim medijima jer dozvoljava rad pojedinih medija koji ne ispunjavaju zakonske obaveze, da ne sprovodi monitoring rada medija, kao i da, iako nije socijalna ustanova, “mimo propisa” isplaćuje sredstva za humanitarnu pomoć i donacije.

Abaz Džafić

Džafić je u odgovoru poručio da eventualnu odgovornost za kršenje Zakona može utvrditi jedino nadležni sud, da su razgovarali sa emiterima više puta i da prate šta oni proizvode.

Prema Đurovićevim riječima, ukoliko AEM sprovodi monitoring rada komercijalnih emitera, onda sigurno ima podatke koliko koji emiter proizvodi sopstvenog programa. U tom slučaju, tvrdi, lako je utvrditi ko ispunjava uslove iz odobrenja za rad, a svim ostalim emiterima “mora se oduzeti odobrenje, a to očigledno Džafić neće da učini”.

“G. Džafić ne mora da brine za moj angažman u Savjetu RTCG, a vjerujem da javnost najbolje može da ocijeni koliko se ko bavi problemima 'u svom dvorištu'. Jedan od problema koji je važan za rad RTCG je nelojalna konkurencija koja oduzima prihod od marketinga javnom servisu i emiterima koji uredno izmiruju svoje obaveze”, rekao je on.

Za rad nelojalne konkurencije odgovorna je, kako tvrdi Đurović, upravo Agencija i Džafić, koji će, kako ističe, morati da se navikne na kritike iz “drugih dvorišta”. Dodaje da RTCG plaća poreze za honorare članova i članice Savjeta, u što se Džafić može i uvjeriti.

“Ukoliko g. Džafić želi da nastavi javnu polemiku o radu AEM, neka za početak objavi nalaze monitoringa rada komercijalnih emitera o ispunjenosti obaveza iz odobrenja za emitovanje u dijelu sopstvene produkcije i programske šeme. Ukoliko ne postoji takav dokument, onda je krajnje vrijeme da bude urađen”, zaključio je Đurović, koji je dan ranije saopštio da te uslove ne ispunjavaju TV Prva i TV Pink M.

Galerija

Bonus video: