Đurović: Savjet AEM da pokrene postupak razrješenja Ivanovića

Đurović je kazao da je Ivanović, suprotno zakonu, dao izjavu da nije u konfliktu interesa koji je određen članom 17 Zakona o elektronskim medijima
0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Vijesti online
Goran Đurović, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 18.01.2015. 16:58h

Koalicija nevladinih organzacija (NVO) Saradnjom do cilja zahtijeva da Savjet Agencije za elektronske medije (AEM), pokrene postupak razrješenja svog člana Darka Ivanovića, navodeći da će, ukoliko to ne učine, postati saučesnik u vršenju krivičnog djela i nezakonitom radu.

Ta koalicija ranije je zatražila od skupštinskog Administrativnog odbora da razriješi člana Savjeta AEM Darka Ivanovića jer je, kako su naveli, prilikom imenovanja dao netačne podatke o sebi.

„Zahtijevamo da Savjet pokrene postupak razrješenja Ivanovića u skladu sa članom 34 Zakona o elektronskim medijima. U ovom članu precizirano je da postupak razrješenja člana Savjeta pokreće radno tijelo Skupštine zaduženo za imenovanja ili Savjet AEM”, kaže se u saopštenju te organizacije.

Kako su pojansili, u članu 33 istog zakona propisano je da će Skupština razriješiti člana Savjeta i imenovati drugog, ukoliko se utvrdi da je prilikom imenovanja dao o sebi netačne podatke ili je propustio da iznese podatke i okolnosti koji su bitni za imenovanje.

“Ukoliko Savjet AEM ne pokrene postupak razrješenja Ivanovića, postaje saučesnik u vršenju krivičnog djela i nezakonitom radu a posledice takvog djelovanja su nesagledive”, kaže se u saopštenju, koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora Koalicije, Goran Đurović.

On je podsjetio da je Skupština 16. decembra prošle godine većinom glasova potvrdila lsitu kandidata za članove Savjeta AEM-a, čime je Ivanović postao član tog tijela.

Prema njegovim riječima, Ivanović je u postupku prijavljivanja na javni poziv dostavio Administrativnom odboru Izjavu da nije u sukobu interesa, propisanim članom 17 Zakona o elektronskim medijima, “i time članove tog skupštinskog tijela doveo u zabludu”.

Đurović je kazao da je Ivanović, suprotno zakonu, dao izjavu da nije u konfliktu interesa koji je određen članom 17 Zakona o elektronskim medijima.

„Ivanović je 100 odsto vlasnik Agencije Media N-Gage, koje u koprodukciji sa javnim servisom Radio i Televizijom Crne Gore (RTCG), u sezonama 2013/14 i 2014/15 proizvodilo i proizvodi emisiju ‘Robin Hud’. To potvrđuje i ugovor između RTCG i Agencije media N-Gage“, naveo je Đurović.

On je podsjetio da Zakon propisuje konflikt interesa, i to da članovi Savjeta AEM ne mogu biti „vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, zaposleni, lica pod ugovorom i slično, koji imaju interesa u pravnim licima koja se bave djelatnošću proizvodnje, emitovanja i/ili distribucije radijskog i/ili televizijskog programa ili drugih AVM usluga i sa njima povezanim djelatnostima (oglašavanje, elektronske komunikacije i sl.)“

„Ivanović ne može biti istovremeno u poziciji da njegova organizacija proizvodi emisiju 'Robin Hud', u kojoj je on još i autor, i da kao član Savjeta AEM donosi odluku o eventualnim prigovorima gledalaca o kršenju zakonskih normi i profesionalnih standarda u sopstvenoj emisiji“, smatra Đurović.

On je pojasnio da su nadležnosti Savjeta AEM definisane Zakonom o elektronskim medijima kao i Pravilnikom o postupku po podnešenim prigovorima u slučajevima kršenja uslova iz izdate dozvole, odluka i propisa Agencije, iz kojeg je očigledno da je Savjet nadležan za razmatranje prigovora gledalaca i slušalaca u drugostepenom postupku.

„Očekujemo da Savjet AEM bez odlaganja reaguje i pokrene postupak razrješenja“, zaključio je Đurović.

Bonus video: