Đurovićeve žalbe pred Ustavnim sudom

Bivši član Savjeta RTCG vjeruje da ga je Skupština diskriminisala
53 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Savo Prelević
Goran Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2018. 17:22h

Ustavni sud će na plenarnoj sjednici 27. marta razmatrati dvije žalbe bivšeg člana Savjeta RTCG i civilnog aktiviste Gorana Đurovića, koga je Skupština razriješila zbog navodnog kršenja zakona.

Ustavnu žalbu zbog smjene podnijela je direktorica “Akcije za ljudska prava” Tea Gorjanc-Prelević. Drugu žalbu podnio je Đurovićev advokat Dalibor Tomović protiv rješenja vijeća Osnovnog suda u Podgorici, kojim je taj sud prethodno ukinuo privremenu mjeru kojom je naloženo Skupštini da Đurovića vrati u savjet do okončanja postupka sudskog postupka. “Ustavna žalba protiv odluke Skupštine o razrješenju Đurovića ukazuje da su mu tom odlukom prekršeni sloboda izražavanja i pravo na zabranu diskriminacije, a da protiv takve odluke Skupštine u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji djelotvorni pravni lijek”, saopšteno je ranije iz HRA.

Ustavna žalba protiv odluke vijeća Osnovnog suda podnijeta je jer je rješenje vijeća navodno zasnovano na diskriminatornom stavu da osobe koje su na funkciji oročenoj mandatom nemaju pravo na zaštitu privremenom mjerom.

Đurović je prošle godine razriješen nakon što je utvrđeno da je kršio zakon, jer je istovremeno bio direktor u preduzeću, koje se bavi proizvodnjom salate i drugog povrća.

Bonus video: