Duško Marković: Ćalović mi neće utvrđivati pravila

Nakon najave direktorice MANS-a da neće doći na sjednicu Nacionalne komisije, odgovorio ministar pravde
0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vanja Ćalović, Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.04.2012. 03:24h

Predsjednik Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Duško Marković saopštio je da to Vladino tijelo funkcioniše u skladu sa interesima države i negirao da je on glavni krivac za dezavuisanje rada NK.

Markovićev komentar se odnosio na tvrdnje izvršne direktorice Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović, koja ga je prošle sedmice optužila da blokira konkretne inicijative MANS-a, zbog čega, kako je najavila, neće prisustvovati sljedećoj sjednici NK.

Ćalović je rekla da nakon pola godine nije saopšteno da li su državni organi provjerili poslove Branislava-Brana Mićunovića

“Komisija neće raditi po pravilima nijednog člana tog tijela, ni po njihovim zahtjevima, već na osnovu odluke o njenom obrazovanju i interesima koji proizilaze iz Strategije i Akcionog plana borbe protiv korupcije. Prema tome, Komisija nije, niti će biti, dok sam ja na njenom čelu, mjesto ispoljavanja ličnih, već državnog interesa”, rekao je šef tog tijela “Vijestima”.

Ćalovićeva je prošle sedmice pismom obavijestila Markovića da neće prisustvovati sjednici 6. aprila, jer ne želi, kako je saopštila, da bude dekor u zamazivanju očiju domaćoj javnosti i međunarodnoj zajednici.

Sjednica je prethodno bila najavljena krajem januara, ali je njeno održavanje prolongirano.

Ćalovićeva, koja je član NK, u pismu je navela da najveći broj inicijativa koje je MANS podnio u prethodnom periodu nije blagovremeno razmatran

On je kazao da bi održavanje sjednica Komisije moglo biti češće, kada bi se on, kako je kazao, bavio samo poslom predsjednika NK.

"I ja bih imao vremena..."

Ovako, objasnio je, kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, radi se na nekoliko frontova - prema Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu, parlamentu, ali i u okviru Vlade i NK.

“Prema tome, kada bih se bavio samo poslom koji radi Ćalović, vjerovatno bih imao dovoljno vremena da se bavim samo NK”, poručio je Marković.

Ćalovićeva, koja je član NK, u pismu je navela da najveći broj inicijativa koje je MANS podnio u prethodnom periodu nije blagovremeno razmatran, dok i one koje su podržane od strane članova tog tijela nijesu rezultirale konkretnim aktivnostima državnih organa.

Permanentna blokada

Podsjetila je da ni nakon pola godine, od kada je MANS podnio inicijativu, javnosti i članovima Komisije nije saopšteno da li su državni organi provjerili poslove Branislava-Brana Mićunovića i da li su isti i u kojoj mjeri povezani sa organizovanim kriminalom.

“Vaša permanentna blokada konkretnih inicijativa MANS-a, kojima tražimo raspravljanje o ključnim aferama u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, navodi nas na zaključak da vam je važnije da zaštitite Branislava Mićunovića, nalogodavce napada na 'Vijesti' i najpoznatiju crnogorsku sestru koja se sumnjiči za ugradnju u privatizaciji 'Telekoma', nego javni interes”, piše, između ostalog, u dopisu Ćalovićeve Markoviću.

Bonus video: